Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Hol kötelező a sísisak?

A gyermekek biztonsága érdekében egyre több sípálya kötelezi a szülőket a bukások hatását tompító sísisak használatára.

Ausztriában a sísisak kötelezővé tételét az egyes tartományok csak külön-külön rendelhetik el. Az alsó-ausztriai sípályákon már kötelező a sísisak viselése a 15 éven aluli gyermekeknek, de a többi tartomány is elkötelezte magát, miszerint a 15 éven aluli gyermekekre vonatkozóan bevezeti a kötelező sísisakhasználatot (Tirol és Vorarlberg ugyan még nem írta alá ezt a megegyezést, de rövidesen pótolni fogják).

A tartományoknak ugyan haladékot kaptak a bevezetésre (a megegyezés életbe lépésétől számítva 1 évet), de lehetőségük nyílik arra is, hogy hamarabb bevezessék a 15 éven aluli gyermekek kötelező sísisakhasználatát.

Ezért nem lehet teljes biztonsággal megmondani, hogy a 2009/2010-es téli szezonban melyik tartományokban lesz kötelező a sísisak használata. Mindenesetre érdemes abból kiindulni, hogy egyes tartományokban már az idei téli szezonban is kötelezővé teszik a sísisakhasználatot, amely a 2010/2011-es téli szezonban pedig már minden tartományban érvénybe lép.

A sísisak használata egyébként kötelező a 13 évesnél fiatalabb gyermekek számára Olaszország, Norvégia síterepein és bizonyos francia lejtőkön is. A statisztikák szerint a síbalesetek 20 százaléka a fejet érinti, a komolyabb sérülések viszont kivédhetők a fejvédő használatával, ezért célszerű nem csupán a gyermekek, hanem a felnőttek számára is beszerezni a sisakot – még ott is, ahol hiányáért éppen nem büntetnek.