Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Miért szükséges a bukósisak a sípályákon?

A carvinglécek elterjedése, a snowboard térhódítása sajnos együtt jár azzal, hogy mind gyakoribb a fejsérülés a sípályákon.

A felgyorsult tempó, a könnyed kanyartechnika számtalan ütközést eredményez, a síbalesetek száma az utóbbi években megtízszereződött. Eséskor, ütközéskor - ha nem a térdünk - leggyakrabban a fejünk sérül. Csapódik a hónak, de leginkább valami kemény tárgynak: kőnek, fának a másik sífelszerelésének. A fejsérülés bukósisakkal, nagy valószínűséggel megelőzhető.

Különösösen védtelenek a gyermekek, akiket kis termetük, könnyű súlyuk miatt elsodornak a figyelmetlen száguldozók. A sisak egyre inkább nélkülözhetetlen kellékké válik a havas lejtőkön is. A gyermekkorban bekövetkező súlyosabb síbalesetek között toronymagasan vezetnek a különféle fejsérülések. Ezt megelőzendő, vásároljunk, vagy béreljünk gyermekeinknek bukósisakot!

Felnőttek ne szégyelljék,a versenyzők sisak nélkül ki sem mennek a pályára!

Milyen méretet válasszunk?

A szükséges bukósisak méret meghatározása egyszerű. Egy mérőszalaggal mérjük meg fejünk kerületét a szemöldök és a fül fölött, és a mért centiméter szám lesz a szükséges sisak mérete. Minden sisakból többféle forma létezik, ezért vásárlás előtt érdemes felpróbálni több sisakot is, mire megtaláljuk a fejformánknak leginkább megfelelő fazont. A bukósisak felvéve akkor jó, ha sem nem szorít sem nem lötyög, pontosan illeszkedik a koponyára. Gyermekek számára sem érdemes a kelleténél nagyobb méretet vásárolni, mert ha mozog benne a fej, akkor a sisak nem biztonságos. Ha mégis a szükségesnél nagyobb méretű a bukósisak egy fejpánt segítségével korrigálhatjuk, hogy szorosabb legyen. Fontos odafigyelni a sisak megfelelő becsatolására is, áll alatt pattintsuk össze a kapcsot.