Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Ausztriában szákózáshoz is bukósisak viselését javasolják

Egy osztrák biztonságtechnikai szakértő a szánkózás közben viselt bukósisak fontosságát hangsúlyozta.

Szánkózáskor a gyerekek viseljenek bukósisakot - javasolta egy osztrák biztonsági szakértő.

Michael Höllwarth, a Große Schützen Kleine elnevezésű gyermekbiztonsággal foglalkozó szervezet elnöke kijelentette: "Mintegy 2500 gyermek szenved el szánkóbalesetet. Ütközéskor nagy valószínűséggel szenvednek súlyos fej- és mellkasi sérüléseket, hisz elveszítve uralmukat a szán felett szilárd tárgyakkal, kerítésekkel autókkal, postaládákkal, oszlopokkal, fákkal ütköznek."

A szakértő arra is figyelmezteti a szülőket, hogy érdemes sí-bukót adni a gyermekre, mert az egyszerű biciklis sisak ilyen esetekben nem nyújt kellő védelmet.

Néhány nappal ezelőtt az alsó-ausztriai Frankenfelsben egy négyéves kislány szenvedett tartós és súlyos fejsérülést, amikor szánkójával egy teherautónak ütközött.

A szakértő arra számít, évekig tartó kampányt kell folytatniuk azért, hogy a sisakviselés kötelező legyen, ugyanúgy, ahogy a síelők esetében is ez a helyzet.

A kilenc orsztrák tartományból mindössze kettőben, Felső-Ausztriában és Alsó-Ausztriában kötelező a 15 évesnél fiatalabb síelőknek a bukósisak viselése.

Tirolban szociáldemokrata politikusok bejelentették, hogy támogatják a szabály bevezetését a tartományban. Elmondták, hogy figyelemfelkeltő kampányt is indítanak, illetve a tartományi parlamentben kezdeményezik a jogszabály elfogadását, bár koalíciós partnerük ellenzi a szabályozást.

Az Osztrák Sí Szövetség kutatása szerint míg 2008 decemberében a síelők 44 százaléka viselt a pályán sisakot, addig 2009 áprilisában valamennyi korosztályban minden 10 síelőből hat, azaz az emberek 57 százaléka hordott bukót. A növekvő tudatosság oka, hogy a sajtó mindig tudósít a súlyos fejsérüléssel járó balesetekről, ahol mindig megjegyzik, hogy a balesetet szenvedett viselt-e sisakot.Sport biztonsági szakértők dicsérték biztosítótársaságokat, amelyek ügyfeleiknek alacsony áron kínálnak sisakokat, illetve nyereményjátékokon díjnak is ezt ajánlanak fel. A sportfelszerelés üzletek is emelkedő keresletet tapasztalnak a sisakok iránt.

Forrás: skiculture.hu