Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Mindent a sisakról

Napjainkban a sízéshez-snowboardozáshoz használatos különféle biztonsági felszerelési tárgyak egyik legfontosabb eszköze a bukósisak.

Az elmúlt síszezonok számos balesete is rámutat a sisak fontosságára. Adott esetben életet menthet, de legalább is maradandó károsodástól óvja meg a viselőjét. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is ajánlatos a sisak viselése – minden síterepen. Természetesen a bukósisak beszerzése anyagi áldozattal jár. Ennél az eszköznél különösen helytelen az a felfogás, hogy „mindegy milyen, csak olcsó legyen”. Nyilvánvaló, hogy mint minden, a bukósisakok is különféle minőségi kategóriákba sorolhatók.

Egy kevlárral átszőtt sisak sokkal szilárdabb, ütésállóbb és egyúttal lényegesen könnyebb is, ezért annak viselése nem okoz kényelmetlenséget. Az olcsó, áruházi rendelésre készült sisakok tulajdonképpen csak arra jók, hogy kielégítsék a helyi lifttársaság általi előírást . A sisak kiválasztásakor az anyagösszetételén kívül nagyon fontos szempont a méret helyes meghatározása. A bukó nem szoríthatja a fejet, de ugyanakkor nem is lötyöghet rajta. A gyártók nagy segítséget nyújtanak a gyermeksisakok terén azzal, hogy állíthatóvá tették a sisak kerületét. Ezáltal akár 4-5 cm-es  intervallumban is variálható a sisak – az éppen aktuális fejmérethez igazodva. Így megspórolható az évenkénti, a gyermek növekedése miatti sisakvásárlás. Sok esetben a bukóhoz vagyunk kénytelenek szemüveget vásárolni, mert a szemüvegnek bele kell férnie a sisak arcnyílásába oly módon, hogy a pántja ne tartsa el a szemüveget a szemgödörtől. Természetesen létezik kifejezetten bukósisakos használatra gyártott szemüveg is.

A snowboard divattá válása magával hozta az úgynevezett snowboardsisakok megalkotását. Ezekben funkcionális különbséget nem lehet felfedezni a normál sísisakokhoz képest (hiszen a feladatuk is ugyanaz), csupán az egyéb snowboardfelszereléshez hasonlóan szabadabb, lezserebb, mondhatnám slamposabb – hogy a divatirányzatnak megfeleljen.

A felgyorsult tempó, a könnyed kanyartechnika számtalan ütközést eredményez, a síbalesetek száma az utóbbi években megtízszereződött. Eséskor, ütközéskor – ha nem a térdünk – leggyakrabban a fejünk sérül. Csapódik a hónak, de leginkább valamilyen kemény tárgynak: kőnek, fának, a másik ember sífelszerelésének. A fejsérülések zöme bukósisak használatával nagy valószínűséggel megelőzhető. Fontos odafigyelni a bukó megfelelő becsatolására is: az áll alatti pánttal rögzítsük a sisakot, mert csak úgy tud megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. A bukó használatával kapcsolatban jó példát mutatnak a síversenyzők, akik a legkisebb helyi viadaloktól a Világkupa-futamokig egyaránt viselnek sisakot. Ugyan az átlagos síelő meg sem közelíti persze azt a tempót, amit a versenyzők diktálnak, viszont esési technikájuk (ha egyáltalán van) is jóval szerényebb. Mindent egybevetve: a felszerelési tárgyak fontossági sorrendjében egyre előkelőbb helyen találjuk a bukósisakot, ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet viselésének fontosságára.