Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Készüljünk fel fizikailag!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a síelés előtt mennyire fontosak az állóképességet fokozó edzések.

A kellően felkészített izomzat nemcsak azt a célt szolgálja, hogy akár az egész napot elfáradás nélkül a sípályán tölthessük, hanem a kellő erővel és dinamikával reagáló izmok számos baleset, sérülés megelőzésében is szerephez juthatnak. A más eredetű mozgásproblémák megoldása szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy panaszmentesen síelhessünk.

lumbagóRémálmainkban fordul elő, hogy lumbágónk az utazás napján újul ki, vagy időnként „rosszalkodó” csípőnk, térdünk egy napi laza mozgás után beáll, és a további napokat kényszerpihenővel töltjük. Pedig megfelelően összeállított gyakorlatokkal megelőzhetőek, illetve korrigálhatóak a beszűkült ízületi mozgások és a merev izmok. Tehát időben kezdjük el a problémák kezelését, mivel a makacsabb panaszok, a súlyosabb sérülések gyógyítása akár hónapokig is tarthat! A gyógytorna és a kondicionáló edzések mellett majdnem ugyanilyen fontosak a vérkeringést javító, az ellazulást segítő kezelések, mint pl. a masszírozás vagy a szaunázás is. Mindkét módszer emeli immunrendszerünk terhelhetőségét, és támogatja szervezetünk méregtelenítő működését, amely a fizikai állóképesség és a tökéletes izületi funkciók kialakításában igen fontos.

Ha önhibánkon kívül mégis baleset érne bennünket, a gyors és szakszerű ellátás után a hosszabb távú rehabilitáció segíti elő a mihamarabbi felépülést. Húzódás, rándulás, ízületi ficam, szalagszakadás vagy csonttörés esetén fontos, hogy korszerű, mozgásunk helyreállításához szükséges utókezelést kapjunk. A masszázs és a hőterápia itt is nagy szerepet kap fájdalomcsillapító és stresszoldó hatása miatt.

szaunaA fekvő rendszerű, ún. távoli infravörös tartományban (nem a képen feltüntetett orosz szaunáról beszélünk!) működő infraszauna használatakor a fejet, így a vérkeringést és vérnyomást szabályozó hőközpontot nem éri meleg hatás, ezért a magas hőmérsékletet rosszul viselők is igénybe vehetik. A pulzáló elektromágneses terápia izomlazító, gyulladáscsökkentő hatású.

Mivel legtöbbünk évente csak néhány napot van lécen, és akkor az egész évre valót le akarja csúszni, gyakori a súlyos panaszokat (is) okozó izomláz. Ez a csökkent oxigénellátottságú, ugyanakkor túlterhelt izmokban nagy mennyiségben keletkező és felhalmozódó tejsavtól alakul ki. Ennek mielőbbi lebontásában és elszállításában is kiemelkedő az említett kezelések szerepe. Húzódásnál és bármilyen eredetű bevérzésnél a lágy lézerkezelés lehet célravezető. E terápia fájdalmatlan, ugyanakkor jelentősen meggyorsítja a vérömleny felszívódását. A komolyabb sérülések utáni hosszabb távú regenerációban azonban a személyre szabott gyógytorna továbbra is elengedhetetlen.