Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balesetvédelem

Gyermekeink védelme

Az alpesi síelők számára különös jelentőséggel bír a bukósisak használata.

Elengedhetetlen a versenyzőknek, de nagyon fontos a gyermekek védelmében is. Mint ismeretes, a gyerekek koponyacsontjai még nem záródtak teljes mértékben, ezért ők viszonylag sérülékenyebbek, mint a felnőttek.

Olaszországban a tizennégy év alatti gyermekeknek immár két esztendeje kötelező a bukósisak használata. A sisakokat tudományos vizsgálatoknak vetették alá, biomechanikusok, idegsebészek, sportorvosok és traumatológusok vettek részt a munkában. A vizsgálatok eredményét Lereim professzor, az oslói klinika igazgatója, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) orvosbizottságának helyettes vezetője tette közzé. A testületnek magyar tagja is van Szabóné dr. Wahlstab Sigrid személyében. A szakemberek a sisakokat illetően öt faktort vizsgáltak.

  1. A belső bélés „padding” védekezési kapacitása schock esetén.
  2. Külső formája, szilárdsága. Légellenállási faktorok, nyomással szembeni ellenállás.
  3. A felület formája: sima, sarokmentes, nem ad súrlódási felületet bukás esetén, mely fokozná a nyak sérülési veszélyét.
  4. A sisak fedőképessége, különös tekintettel a fej halántéki részének fedésére.
  5. A szíjak, zárak szilárdsága.

Az Európai Unióban leggyakrabban használt bukósisakokat a fenti kritériumok alapján pontozták. A sajátos verseny a következőképpen zárult: Uvex 66 pont, Giro 65, Salomon 59, Atomic 58, Carrera 57, Marker 55, Cabe Spynor 52.

A táblázat szerint hatvan pont felett adható jó minôsítés.