Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Balaton átcsúszás és jégkarnevál

2011-01-05 08:21:00

A hosszú hideg napok eredménye képpen a Balaton jege vastagra hízott, így az önkormányzatok már több helyen kijelölték a biztonságos korcsolyapályákat.

Reméljük a hét végén érkező melegebb időjárás nem húzza keresztül az alábbi programok szervezőinek számításait.

2011. január 8.-án az Első Balatoni Jégsport találkozót tatják, a Balatoni Jégkarnevál előjátékaként, melyet 2011. január 15.-én rendeznek.

Mit lehet tudni a január 8.-i programról ?

Legfontosabb, hogy január 7.-i információink szerint a felmelegedés ellenére a programot megtartják.

A Balaton-Átcsúszás újévnyitó programjaként hirdették meg az Első Balatoni Jégsport-találkozót, melyre szeretettel várnak mindenkit, aki jégszörfözik, kite-ozik, fakutyázik, korcsolyázik, jártas a sífutásban, hófutásban vagy hóbiciklizésben, IceOptije, kutyaszánja van, vagy bármilyen téli sport iránt érdeklődik. A szombati progamon mindenki megoszthatja tapasztalatait a többi résztvevővel, és közösen megvitathatják, hogy a január 15.-én esedékes Jégkarneválon milyen versenyeket, bajnokságokat tartsanak.

A január 8.-i programot 11 órától a Balatonfüredi Yacht Club előtti jégen tartják. (A Silver Resort hoteltől balra, a kis téren át is oda lehet jutni.) Ekkor tartják a DN jégvitorlások magyar bajnokságát is, így átfogó képet kaphatnak az ide látogatók a balatoni jégsportokról, melyeknek egyfajta szövetségét is szeretnék a szervezők megalakítani. Szeretnék egymással megosztani a balatoni tapasztalatokat, melyeket az atcsuszas.hu honlapon összegeznének, és ráadásképpen egy balatoni jégtérképet is összeállítanának, melyen bejelölnék az ismert felszín alatti forrásokat, a viszonylag állandó rianások és a veszélyes területek elhelyezkedését.

E szombatra a felmelegedés még valószínű nem okoz gondot, nem ronthatja el a legtöbb helyen tükörsima jeget, viszont a front érkezésével jó szél, és remek jégvitorlázó idő is várható.

Jégsport eszköz pályázatot is meghirdetnek. Keresik azon járműveket, melyek jégen, havon és vízen is képesek haladni, és akár szél- akár emberi erővel hajtottak. A legviccesebbet és a legkomolyabb járgányokat is díjazni fogják, és a január 15.-i Jégkarneválon is bemutatják őket.

A Jégkarnevál (január 15.) nyitó eseménye az északi és a déli part közötti kötélhúzás lesz, mellyel hagyományt akarnak teremteni. balatonEzt számos más érdekes program követi, így reformkori jégrevűt láthatunk, melyet a korhű jelmezekbe öltözött fürediek adnak elő, lesz jégkarnevál nyári strandeszközökkel, fáklyás felvonulás, forraltbor verseny és farsangi téltemetés. Az Esterházy stradnon kijelölt pályán neki vághatunk a jégnek jégvitorlással, korcsolyával, szánkóval, jégszörffel de akár gyalog is. Tartanak kutyaszán és jégvitorlás bemutatót, és még a vízimentők is bemutatnak egy mentési akciót.

A kötélhúzásra már várják a női és férfi csapatok jelentkezését az atcsuszas.hu weboldalon.  A szervezők mindenkit kérve kérlelnek, hogy egyedül, illetve kellő információ és felszerelés nélkül senki ne vágjon neki a Balaton jegének, de megfelelő gyakorlattal és helyismerettel bíró vezető nélkül sem tanácsos elindulni a jégtúráknak.

Tehát mindenkit várnak szombaton sok szeretettel.

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.