Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Síaréna az osztrák minőségű magyar sípálya

2011-02-24 14:06:00

Osztrák minőségű pályák Magyarországon! Barbai Áron az eplényi Síaréna szakmai igazgatója az alábbi levelet küldte oldalunknak, melyet teljes egészében közre adunk.

"A mai napon, 2011. február 24-én az eplényi Nordica Síarénában elindultam a szokásos reggeli pályaellenőrzésemre, melynek alkalmával rendszeresen végigjárom a nyitva lévő pályákat. 9 óra 00 perckor olyan élményben volt részem, amit Magyarországon eddig soha, de még a 10 éves osztrák pályafutásom alatt is csak ritkán tapasztaltam: a négyüléses felvonóból kicsúszva a lécem gyönyörű íveket vágott a hóba. A kemény, de nem fagyos pályán élvezet volt hallgatni a hó sercegését a ratrak által húzott barázdákon. A hóréteg teljes felülete kemény kristályos szerkezetű, mely hóminőség csak nagyon ritka időjárási és hóágyúzási körülmények között, kiváló ratrakolással érhető el. Ahogy elindultam azt gondoltam magamban, lehetetlenség, hogy a pályák teljes hosszán és az alsóbb rétegekben is ilyen minőségű legyen a hó szerkezete. Nagy meglepetésemre tévedtem. Számos helyen fúróval megvizsgáltam a tömörített szerkezetet és megbizonyosodtam, hogy 80 cm mélyen is ugyanolyan kompakt módon összeállt hóréteget találunk.

Tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy a hazai sípályák az elmúlt 5 évben elérték azt a technikai és szakmai tudást, amivel olyan színvonalú pályákat tudnak biztosítani 1000 m alatt is, ami a külföldi sípályáknak sem sikerül túl gyakran.

Elgondolkodtam azon, hogy a héten kerül megrendezésre a Magyar Bajnokság St. Lambrecht-ben (Ausztria) és vajon a honi síszövetség miért nem meri bevállalni, hogy akár póthelyszínként, magyarországi sípályán rendezze legalább a Szlalom Magyar Bajnokságot. Bár nem kívánom, de előfordulhat az is, hogy az itthoni viszonyokhoz képest rosszabb körülmények között fog zajlani a bajnokság, és míg itthon érdeklődők is lennének, akik szívesen szurkolnának büszkeségeinknek, külföldön csupán a szűk családi és versenyzői kör nézheti végig a futamokat.

Összegezve, mindenféle személyes elfogultság nélkül nyugodt szívvel ajánlom az eplényi és más hazai sípályákat minden sí és snowboard szerelmesnek."

És íme a fenti levél bizonyítéka:

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.