Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Sífelszerelésünk tisztítása, nyári tárolása

2017-03-01 15:18:00

Itt a tavasz, a meleg, hiába szeretjük a síelést, a telet most már szeretnénk levenni a meleg ruhát és csinos fürdőruhára cserélnénk. De mielőtt megtennénk ne felejtsük el téli jó barátunkat, a sífelszerelésünket gondosan elcsomagolni, hogy a következő szezonban is tökéletes állapotban várhassa a közös kalandokat.

Néhány jó tanács sífelszerelésünk nyaraltatásához:

Ha végrehajtjuk az alábbiakban felsorolt teendőket, akkor a következő szezonban nincs más teendőnk, mint leemelni a síléctárolóról a léceket és már csúszhatunk is az első hóesésnél.

Sí waxolásSíléc, snowboard:

Léceinket, illetve a snowboardot langyos vízzel tisztítsuk meg, hogy lemossuk róluk a szennyeződéseket. A kötéseket is tisztítsuk meg egyúttal, főleg ha tetőcsomagtartón szállítottuk őket, hiszen ekkor még az út pora is rákerül. Makacsabb szennyeződések esetén nyugodtan használjunk körömkefét. Ne féljünk, hogy víz kerül a kötésekbe, hiszen síeléskor is kerül bele, de gondosan csepegtessük ki és szárítsuk meg. Érdemes tavasszal elvégeztetni az élezés-talpcsiszolás-waxolás 3-as szervizt, sőt ha a talpon találunk nagyobb sérülést, akkor azt is javíttassuk meg, így a következő szezonban nem lesz más dolgunk, csak siklani a friss havon. A kötések tisztítása után érdemes a kioldási erőt, a beállított érték feljegyzése után, a minimálisra állítani. A síkötés rugói (amely a megfelelő kioldást szabályozzák) így megőrzik rugalmasságukat. Ellenőrizzék, hogy a síkötés nem lötyög-e a lécen, rendellenesség esetén forduljanak szervízhez.

A tisztítás mellett fontos a tárolás szakszerűsége is. Ne tároljuk a léceket, illetve snowboardot a talpukra fektetve, vagy egymás felé fordítva, középen összeszorítva, mert így a léc rugalmassága elveszik, az úgynevezett telemark ív eltűnik, a léc vetemedik. Mindenképpen száraz, fedett helyen tároljuk léceinket, mert a rozsda hamar megjelenik és kikezdi az éleket.

Sí-, vagy a snowboardcipő kezelése:

A sícipő bélését kötelező jelleggel ki kel venni és külön kell megszárítani. Ellenőrizzük, hogy nincs-e elszakadva. Ha a talpbélés kivehető, akkor azt is külön szárítsuk. A cipő műanyag héját mossuk le alaposan kívül-belül és szárítsuk ki gondosan. Ekkor ellenőrizhetjük, hogy a használat során nem repedt-e meg valahol, nézzük meg a csatokat, összekötő elemeket. A száraz bélést tegyük vissza a héjba és és minimális szorításra csatoljuk be. Sícipő tartóba vagy vászonzsákba téve száraz helyen tároljuk.

Síruházat

Síruhánkat is ajánlott a szezon után kimosni. Mivel ezek impregnáltak, ezért csak 30 fokon mossuk őket, és csak az erre kifejlesztett mosószerrel. Az általános mosószer eltávolítja az impregnáló réteget, és a mosószer szemcséi eltömítik az anyag pórusait és elvesztik szellőző és vízálló képességüket. A speciális mosószert egy adagos kiszerelésben is árusítják, így elég csak a szükséges mennyiséget megvásárolni. (Hazai síszaküzletekben kapható.)

A karbantartás elvégzésével megnövelhetjük felszerelésünk élettartamát, és munkát, bosszúságot spórolhatunk magunknak a következő szezon kezdetekor. Nem szabad elfelejtenünk, még egy fontos dolgot: a jó állapotú felszerelés akár balesetünket is megelőzheti.

sí tárolás

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.