Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Salzburg Gyöngyszemei

2011-10-28 09:28:00

Salzburg látnivalóit gyűjtöttük egy csokorba.

sALZBURGA Salzach folyó partján elhelyezkedő tartományi székhely az európai kulturális élet egyik fellegvára, mely minden évszakban tárt karokkal, programokkal, kulturális rendezvényekkel (átlagban napi 5-6 színvonalas rendezvény házigazdája a város) várja az ide érkező turistákat. A város lakói, akik már csak akkor veszik észre lakhelyük szépségét, amikor a városba érkező látogatók gyönyörködő arckifejezését látják, fel vannak készülve az ide érkezők színvonalas kiszolgálására, melyet a több mint 11 ezer vendégágy és az óváros szélén kialakított hatalmas, 3000 férőhelyes parkoló ékesen bizonyít. Az 1997. január elseje igazán fontos dátum a város életében, hiszen ekkor vették fel Salzburg óvárosát, a bécsi Schönbrunni Kastéllyal egyetemben, az UNESCO Világörökség Listájára, mely egyértelmű elismerése volt Salzburg, óvárost megóvó erőfeszítéseinek, a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak. Ezeknek az előírásoknak köszönhetően Salzburg óvárosa ma különféle építészeti stílusokat egyesít s felbecsülhetetlen értékeket képvisel. Felfedező útra indulva a kacskaringós utcákon találkozhatunk középkori épületekkel, de ránk köszönnek a barokk, a reneszánsz, a romantika vagy akár a monarchia idejéből fennmaradt építészeti emlékek is.

Salzburg legfontosabb látnivalói:

HohensalzburgHohensalzburg vára: (fenti kép) A több mint 900 éves építményt 1077-ben Gebhart érsek építette, melyet Leonhard von Keutschach érsek uralkodása idején (1495-1519) jelentősen kibővített. A város történelmében konfliktusok, invesztitúra harc is szerepel, de végső formáját a XV.-XVI. században az ún. Magyar háború és a parasztlázadások idején alakították ki, amikor az érsekek Hohensalzburg várában kerestek menedéket, s ezért az élelmiszer- és fegyverkészlet tárolására raktárakat létesítettek. Az átalakításokból a vár belseje sem maradhatott ki, ekkor készítették az Arany Terem és az Arany Szoba falát, melyeket csodálatos gótikus fafaragások és festmények díszítenek. A vár „répás” címere, a vár szimbóluma és több felirat is Leonhard von Keutschach érseknek állít emléket. Ugyancsak rá emlékezetet a vár szimbóluma, a mancsai közt répát szorongató oroszlánnal. Hohensalzburg várának egyik utolsó fontos változása a hatalmas "Khuenburgbastei" bástya építése volt. Festung Hohensalzburg, azaz Hohensalzburg vára Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye. A vár történelmének érdekessége, hogy ostromlói hiába próbálták, bevenniük nem sikerült az erődítményt, mely az évek hosszú során működött érsekségi rezidenciaként, kaszárnyaként, sőt még börtönként is. Napjainkban Hohensalzburg vára egész évben látogatható, a nyaranta rendezett nemzetközi Sommerakademie kurzusain a világ minden részéről érkező művészek adnak itt egymásnak randevút.

További információk németül, angolul és olaszul: http://www.salzburg-burgen.at/de/

Mozart szülőházaMozart szülőháza: A Getreidegasse 9. sz. ház a Mozart család lakhelye volt 26 éven keresztül, s itt látta meg Wolfgang Amadeus Mozart a napvilágot 1756. január 27.-én. Ebben a házban működik 1880. június 15.-e óta a Mozart Múzeum, mely évente több ezer látogatót vonz a világ minden tájáról. A házban az eredeti állapotban megőrzött helyiségeken keresztül vezetik a kíváncsi látogatókat, ahol számtalan emléktárgy őrzi a híres komponista emlékét. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik Mozart gyermekkori hegedűje, koncerthegedűje, klavikordiuma, az ütőkalapácsos zongora és a Mozart család portréi, valamint levelezése. A lakást a korhű berendezés ellenére modern technika védi az idő vasfoga ellen. A ház hátsó részén egy „Mozart korabeli salzburgi polgári lakás”-t rendeztek be, míg a ház második emeletén a „Mozart és a színház” című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. Mozart lakóháza

 

Mozart lakóháza szintén kiemelt helyen áll a turistatérképeken.  A Mozart család 1773-ban költözött az akkori Hannibalplatz téren álló (mai neve: Makartplatz 8) új otthonába. A tágas lakás kényelmes és kellemes helyszíne volt a nagy baráti- és zenésztalálkozóknak is.

Salzburg Dóm

 

 

 

 

A Salzburgi Dóm a város legjelentősebb szakrális építménye és egyben egyházi életének központja. A lenyűgöző szépségű, monumentális épület pompás homlokzatával és hatalmas kupolájával a korai barokk egyik legjellegzetesebb képviselője az Alpoktól északra. A Dóm keletkezése és történelme szorosan összefügg a vár fejlődésével, története a salzburgi érsekek hatalmáról és függetlenségéről mesél. Fennállása során kétszer is tűz martalékává vált, s 1944-ben bombázás rongálta meg a kupolát és az oltár egy részét. A dóm kincse a keresztelőmedence, melyben a város híres szülöttét, Mozartot is keresztelték. A dóm épületében számos egyházi művet komponált a  híres zeneszerző. Ha a Dómnál járunk mindenképpen sétáljunk egyet a dómtéren is.

Hellbrunni Kastély és Vízi Játékok

A Hellbrunni Kastély építőjét, Santino Solarit 1612-ben arra kérte fel Markus Sittikus von Hohenems az akkori, éppen hivatalba lépő, hercegérsek, hogy az itáliai kastélyokhoz hasonló elegáns és hatalmas nyári rezidenciát építsen a vizekben gazdag hellbrunni hegyek lábánál. Salzburg déli peremén rövid idő alatt elkészült remekmű ma is a legpompásabb reneszánsz építmények közé tartozik az Alpok vonulatától északra. A hatalmas parkkal és páratlan vízi játékkal díszített Hellbrunni Kastély mindenképpen megér egy „misét”, azaz látogatást, melynek parkjában tett sétánk alkalmával majdnem ugyan azokban a fény- és árnyjátékokban, csobogókban, szökőkutakban gyönyörködhetünk, mint a kastély építtetője 400 évvel ezelőtt.HellbrunnA parkot 1730 körül a kor ízlésére igazították, ekkor kerültek ide az Isten- és hősi alakokat ábrázoló szobrok. A hellbrunni kőfejtőben kialakított színház a „Steintheater” Európa első szabadtéri színpada.

A Waldems Kastélyt is Hellbrunnban találjuk, melyet 1615-ben építettek szintén Markus Sittikus megrendelésére. Ma a salzburgi Carolino Augusteum Néprajzi Múzeumnak ad otthont. A hellbrunni kastélypark fölött, gyönyörű környezetben elhelyezkedő kis kastély a salzburgi népművészetét mutatja be a látogatóknak. Termeiben népszokások és népi játékok elevenednek meg, a népi lakáskultúra, a népi gyógyászat és a környék jellegzetes népviseleteinek válogatott darabjai társaságában.

A kastély nemzetközi rendezvények kedvelt helyszíne, amin ne csodálkozzunk, hiszen eredetileg is erre a célra szánták.

Tovább információ, nyitva tartás és árak a Kastély honlapján: http://www.hellbrunn.at/

Salzburg múzeumSalzburg Museum

A teljesen megújult Salzburg Museum 2007 nyarától a Mozartplatzon álló Neue Residenz díszes épületében várja a látogatókat, akik kiváló példát találnak itt arra, hogy hogyan lehet egy múzeum egyszerre informatív és szórakoztató. Az első emeleti kiállításon Salzburg polgárainak és történelmében fontos szerepet játszó emberek alkotásait, munkásságait mutatják be, míg a második emelet Salzburg történelmét, művészeti és kulturális fejlődését mutatja be.

salzburg modern művészetek múzeuma

 

Salzburgi Modern Művészetek Múzeuma

E múzeum kiállításait két különleges épületben tekinthetjük meg. A belváros szívében található Rupertinum: egy modern művészi koncepciókat befogadó barokk épület és a belváros háztetői fölé magasodó Mönchsberg hegyen álló múzeum: napjaink építészetét és művészetét képviseli.

A Salzburgi Modern Művészetek Múzeuma (MdM) mindkét épületében kereken 3.000 négyzetméternyi kiállítási területen láthatunk tematikus és monografikus tárlatokat a 20. és 21. század terméséből, valamint grafikákból és fényképekből. Az MdM ad otthont az Osztrák Fotógalériának is, amely ma már több mint 17.000 felvételt számlál.

 

TErmészet házaA természet háza: E kiállítás igazi csemege az állatok és a természet barátai számára. Varázslatos víz alatti világ elevenedik meg a szemünk előtt a 40 medencében. Ne feledjék, hogy a cápákat minden hétfőn 10.30-kor etetik, de ha nem ebben az időben megyünk, akkor sem fogunk csalódni a látványban. A hüllők kertjében 56 terráriumban 200, környékünkön ismeretlen állat (mérges kígyók, vízi és szárazföldi teknősök, gyíkok, békák) várja, hogy megcsodáljuk őket.

A „Világűr teremben” a Holdra szállást megörökítő eredeti felvételek, szemléltető eszközök, és egy, az eredetivel azonos méretű Mercury-űrhajó fogadják a látogatókat.

Az új Science Center izgalmas kísérletek egész sorával várja az ide érkezőket a technika és a természettudományok, sőt saját testünk csodáival is megismerkedhetünk. De a kiállító termekben helyet kaptak az ásványok, a geológia, Európa emlősei, madarak, háziállatok stb.. A múzeumot elhagyva bizonyára sokkal izgalmasabbnak és értékesebbnek fogjuk gondolni a bolygót ahol élünk.

A salzburgi Residenzgalerie

A salzburgi Residenzgalerie Salzburg tartomány galériája, a 16.-19. századi európai festészet remekeinek gyűjteménye. (A fényűző környezet pompásan illik a gyűjtemény színvonalához, kiváló állapotához és az egész város barokk mivoltához.)

salzburg zooA salzburgi állatkert

A Salzburgi Állatkertben az itt lakó állatokat természetes életkörülményeik között csodálhatjuk meg. Az egyes élőhely-egységeket úgy alakították ki, hogy az érdeklődők együtt tanulmányozhassák az adott földrajzi térség flórájának és faunájának képviselőit. Az állatok kifutóinak építésénél legfontosabb szempont az itt lakó állatok igényeinek figyelembe vétele volt és a lehető legtöbb természetes anyagot használták. Aki az állatkertet meg akarja látogatni, készüljön rá, hogy a hatalmas területen kialakított parkot nem lehet rövid idő alatt „letudni”, ráadásul érdemes is rászánni az időt, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok új, érdekes információt nyújt. 

Salzburg nevének hallatán nincs olyan (30 év fölötti) film rajongó akinek ne a „The Sound of Music”, azaz a Muzsika Hangja című, Julie Andrews és Christopher Plummer nevével fémjelzett zenés film jutna eszébe. A kultikus film eredeti helyszíneinek legismertebbjeit is érdemes végigjárni:

Nonnbergi bencés kolostor: itt énekli Julie Andrews a 'Maria' c. dalt

Mirabell-kastély és a kastély parkja: Maria és a gyerekek a 'Do-Re-Mi' c. dalt éneklik

 

Residenzplatz és Rezidencia-szökőkút: Útban a nonnbergi kolostortól a Trapp-villához Maria busszal áthalad a Residenzplatz-on és közben az 'I have confidence in me' c. dalt énekli

Felsenreitschule: a filmbeli család itt énekli a búcsúdalt és a báró előadja az "Edelweiß" c. dalt

Szent Péter temető: itt forgatták a menekülés drámai jeleneteit

Leopoldskron kastély: a tó felé eső homlokzat volt Trapp báró háza

Sound of Music pavilon: ma a Hellbrunni kastély parkjában található, a filmben még a Leopoldskron kastélyhoz tartozott. Itt forgatták az egyik leghíresebb jelenetet: 'I am 16 going on 17'

Frohnburg kastélya: udvara és elülső része díszletként szolgált

Salzburg cardMég egy kis plusz a Salzburgba látogatók számára. A városba látogatóknak érdemes Salzburg Card-ot váltani, hiszen többek között ingyenes belépést biztosít valamennyi salzburgi múzeumba, ingyenes utazást a Festungsbahn és az Untersbergbahn felvonókon, a Salzach folyón járó hajón, valamint az összes tömegközlekedési eszközön. Ezen kívül a Salzburg Card kártyával rendelkezők számtalan koncerten, színházi előadáson és kiránduláson vehetnek részt kedvezményes áron. Salzburg Card-ot többféle csomagban is válthatunk. Kedvezményes szálláslehetőséget is nyújt több három és négycsillagos szállodában, sőt ingyen síelhetünk is vele. További információt e-mail címen kérhetünk.

S ha meguntuk a városnézést és friss hegyi levegőre, mozgásra vágyunk, az alábbi Salzburg környéki síterepek a síszezonban tárt karokkal várnak minket: Annaberg-Lungötz Dachstein West, Bad Gastein - Ski amade, Bad Hofgastein - Ski amade, Eben im Pongau - Ski amade, Fanningberg - Mariapfarr im Lungau, Flachau - Ski amade, Großarl Tal - Ski amade,Kitzsteinhorn - Kaprun, Loferer Alm-Bahnen, Obertauern,Saalbach Hinterglemm Leogang,Ski-Arena Wildkogel - Neukirchen Bramberg,Wagrain - Ski amade,Weißsee Gletscher Welt,Zauchensee - Flachauwinkl - Ski amade, Zell am See.

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.