Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

EPLÉNY KÖRNYÉKI LÁTNIVALÓK

2013-10-23 21:45:00

Eplény nevét az ország a 2006-ban kialakított sípálya megnyitásával ismerte meg. Az alábbiakban egy kis segítséget adunk azoknak, akik a környéket szeretnék jobban megismerni.

EPLÉNY 500 lakosú, erdő borította, szinte érintetlen természeti környezetben fekvő település. A Magas-Bakonyban az Ámos és Kávás-hegyek ölelésében, festői környezetben helyezkedik el, Veszprém 14 km, Zirc 6 km, a Balaton 20 km távolságban rövid autókázással, vagy szép idő esetén akár biciklivel is elérhető.

ámos hegyi kilátóA település kedvelt kiránduló célpont egész évben, köszönhetően a 2003-ban átadott Ámos-hegyi pihenőerdőnek. E 230 hektárnyi terület kilátóval, erdei játszótérrel, tornapályával várja a túrázó családokat, sőt kedvező hóviszonyok esetén januárban sífarsangot és szánkóversenyt is tartanak. A településen keresztülhalad a ”Közép-dunántúli piros” túraútvonal, melynek bélyegzőhelye Eplényben az Enikő Panzió. ámos hegyi  játszótérTiszta, nyugodt környezetben az 525 méter magas Ámos-hegyi kilátóból látványos panoráma tárul elénk, szerencsés esetben egészen a Balatonig elláthatunk. Északon a Bakony legmagasabb pontja a Kőrishegy, Nyugatra a Kab-hegy zárja a látóhatárt, míg Keleten az Öreg-Futóné a környék legmagasabb pontja. Túránk során megismerhetjük a bakonyi erdő gazdag növény és állatvilágát.

Környékbeli látnivalók, programok:

- Zirc 6 km (Ciszterci Apátság, Könyvtár, Természettudományi Múzeum, Arborétum)

- Pannonhalma 50 km

- Cseszneki vár 20 km (Cseszneki nyár rendezvények)

- Tési szélmalmok 15 km

- Magyarpolány 40 km (Pünkösdi Passió Játékok)

- Pápa (termálfürdő) 45 km

- Művészetek völgye (Kapolcs) 50 km

- BUDAPEST 120 km

- BALATON 20 km

 

Zirc (kb. 6 kilométer Eplénytől):

Zirc apátságA Zirci Ciszterci Apátság a ciszterci rend magyarországi központja Zircen, melyet III. Béla király 1182-ben alapított. A templomot a rend előírásai szerint Szűz Mária tiszteletére szentelték. Eleinte az apátságot egyszerűen „bakonyi”-nak nevezték, de már 1199-ben előfordult a később meghonosodottá vált Zirc név is. A török hódítóktól való félelmükben a szerzetesek elhagyták a kolostort, melyet Veszprém török kézre kerülése után fel is dúltak. Az első szerzetesek csak a törökök kiűzetése után több mint egy évszázaddal tértek vissza, s telepedtek le ismét. A templom igazi látványosság. A kéttornyú, barokk templom belső és külső felújítása nemrégiben fejeződött be. A szószék és a szentély faragott stallumai (kóruspad) igazi remekművek. A templom építése 1732 és 1752 közé esik, mégis a barokk jegyek mellett klasszicista épületelemeket is felfedezhetünk. 1982-ben, alapításának 800. évfordulójára a pápától a templom a basilica minor rangot kapta,

zirc könyvtárA Monostorban találjuk továbbá a Reguly Antal Műemlék Könyvtárat és a Bakonyi Természettudományi Múzeumot is. A kolostor legnagyobb látványossága a csodálatos könyvtárterem, 60 ezer nagyértékű könyvvel. A könyvtár legnagyobb kincsei az ősnyomtatvány-, könyv- és folyóirat-ritkaságok, melyek hála a ciszterci papok szorgalmának, odaadásának napjainkban is kiváló állapotban vannak, de látogató számára nem elérhetőek. A múzeumban ez egész Bakonyra jellemző fafajták ismertetését (kérgét, leírását, fotókat) tekinthetjük meg, a környékre jellemző geológiai ismeretanyaggal és emlékekkel együtt. Állandó kiállításai a "A Bakony természeti képe" és "A Kárpát-medence ásványai". A Zirci Galéria kap még helyet a kiállítások mellett, illetve Zirc nagyjai és a Bakony kutatók Panteonja.

zirci arborétumA zirci Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. A 20 hektárnyi területen elterülő parkot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak és lágyszárú növényeinek megmentésére. Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvő élőfa gyűjteménye. Ma már az Arborétumban nem csak a hazánkban őshonos növényeket találhatjuk meg, hanem a világ öt kontinenséről származó, a Magas-Bakony mikroklímáját jól tűrő növényekkel is megismerkedhetünk. A Madarak és fák napját minden évben természetvédelmi akadályversennyel ünneplik meg. Előzetes bejelentkezés alapján szakvezetést is kérhetünk.

Nyitvatartási idő:

márc. 15 - ápr. 30.: 9.00 - 17.00,máj. 1 - aug. 31.: 9.00 - 19.00, szept. 1 - nov. 17.: 9.00 - 17.00

más napokon: bejelentkezéssel (min. 15 fő)

Belépődíj:

Felnőtt: 600,-Ft | Kedvezményes: 500,-Ft |

Gyermek (3-14): 300,-Ft | Éves bérlet: 2000 Ft

A belépődíj az ÁFA-t tartalmazza.

pannonhalmaPannonhalma:

Pannonhalma már egy kicsit hosszabb autókázásra 50 km-re van Eplénytől, de ha több napra érkezünk, akkor igazán kár lenne kihagyni a várost. Több látnivaló is van a városban, Főbírói ház, Holocaust emlékmű és zsinagóga, Kelemen Krizosztom emlékkő, Magtár és Majorsági épületegyüttes, Mária-szobor, mégis a legtöbb látogatót a Pannonhalmi Főapátság vonzza a városba.

996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. A monostor Európa kulturális életének hídfőállása lett, falai között megfordult Szent István, első királyunk is. Főapátsággá 1541-ben vált, a török hódoltság idején mégis menekülni kényszerültek a szerzetesek. A törökök kiűzése után kezdődtek a megrongált épületek helyreállításai. Hányatott évek vártak a szerzetesekre: 1786-ban beszüntették, majd 1802-ben visszaállították a bencés rendet, majd 1945 után államosították a rend birtokait, iskoláit, de 1950-től újra engedélyezték a bencés iskolák működését. A szerzetesek a nehéz években is végezték munkájukat, s így nem okozott gondot a rendszerváltás után a régi élet folytatása. A pannonhalmi bencés közösség — az iskolai munka folytatása mellett — új munkaterületeken is próbálja megteremteni azokat az anyagi lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik számára, hogy betöltse szerepét az egyházban és a világban. Ha a Főapátságba látogatunk mindenképpen nézzük meg a Bazilika és az altemplom épületét. A jelenleg látható pannonhalmi templom a XIII. század elején késő román- kora gótikus stílusban épült. A régészeti feltárások megmutatták, milyen templom állt a mostani helyén, de számtalan más emléket találták még a templom megelőző életéből. A templom és az altemplom az Apátsági tárlatvezetés keretén belül látogatható. A Bazilika felújítása 2011. július utolsó hetében elkezdődött. A munkálatok várhatóan egy évet vesznek igénybe. A templom a felújítás alatt is, korlátozottan bár, de látogatható.

pannonhalma könyvtárKönyvtár

A főapátság épületegyüttesének a torony és a gimnázium mellett egyik leghangsúlyosabb része a könyvtár. Bár maga az építmény csak a XIX. század első harmadában készült el, az általa megtestesített eszme ezerötszáz éves. Szent Benedek olyan nagy szerepet adott az olvasásnak a monostor életében, hogy a szerzetesek munkája őrizte meg számunkra nemcsak az első századok keresztény irodalmát, hanem a görög-római kultúra alkotásait is, ugyanakkor megteremtette Európa és benne hazánk kultúráját is. Egy Szent László-kori (1090 körüli) oklevél tanusága szerint a 11. század végén Pannonhalmán már 80 kötetet (kb. 200 művet) tartottak nyilván. 1786-ban a feloszlatáskor már több mint 4.000 kötetet számlált a gyűjtemény. 1802-ben a könyvek közül csupán 757 kötetet és 27 kéziratot szállítottak vissza a monostor könyvtárába. A könyvek elhelyezésére elegendő volt néhány terem. A könyvek száma azonban a 19. század elején ugrásszerűen megnőtt. Ekkor határozták el az új könyvtárépület építését.A könyvtár állománya mind a mai napig gyarapszik. Napjainkban körülbelül 400.000 kötetet őriznek a gyűjteményben.A könyvtár az Apátsági tárlatvezetés keretén belül látogatható.

ési szélmalomTési Szélmalmok és Kovácsműhely

Tés község a Bakony legmagasabba fekvő települése, mely a 461 méter magas fennsíkon terül el. A XV. században palotai várbirtok volt, de a török hódoltság idején elnéptelenedett, csak a XVIII. században épült újjá.

Tés határában vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az ősök az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba. A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 17. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak. A népi, ipartörténeti műemlékek a Tésre érkező turisták első számú látnivalói.

A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet. A Helt- és az Ozi-malom kúpalakú zsindelytetőzetre körsínen fogatható, így a hat vitorlát szélirányba lehetett állítani. A Helt-malom naponta négy mázsát is őrölt, az Ozi-malom ennek felét. A malmok nyolcas vámra dolgoztak: 100 kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt. Az őrlésről naplót vezettek.

A malmok szomszédságában egy Táncsics utcai udvaron látogatható a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző kovácsműhely. A kisipar az 1920-30-as években virágzott, az akkori gépész-kovácsok a korban modernnek számító talajművelő eszközöket, például burgonyakapáló-töltögető gépet is készítettek.

További információk: Tési Szélmalmok és Kovácsműhely, 8109 Tés Táncsics út 20. Nyitva tartás: H-V 9-18, tel.: +36/88/469-007

cseszneki várCseszneki Vár:

A tatárjárás utáni várépítési kor szülötte a sziklaszirten található Cseszneki vár. Történelmét csaták, családi botrányok, földrengés, tűzvész fűszerezik. Az 1970-es évek óta vallatják romjait a régészek, egyúttal helyreállítási munkákat végezve a csodálatos tájban emelkedő cseszneki váron. A vár egész évben, minden nap látogatható, és nyáron gazdag programmal várja az ide érkezőket.

Nyitva tartás:

Egész évben, minden nap látogatható!

Kapunyitás: tavasztól őszig 09.00-, télen 10.00 órakor.

Kapuzárás: tavasztól őszig kb. 19.00 órakor, télen sötétedés előtt 1 órával.

A Vár csak saját felelősségre látogatható!

Várbelépőjegyek:

Diák, nyugdíjas 300.-Ft (az igazolásokat kéretik bemutatni!)

Felnőtt: 500.-Ft

pápai termálfürdő

 

 

Ha egy kis kényeztetésre vágyunk a pápai Várkertfürdő egész évben vár minket, hiszen fedett és nyitott medencékkel is rendelkezik, sőt élményfürdő és wellness rész is várja a lazítani vágyókat. Nyáron a Balatonban is csobbanhatunk, alig 20 km-nyi távolságot kell legyőznünk. És a kapolcsi Művészetek Völgye is egész heti programot kínál az ide érkezőknek. Tehát télen nyáron érkezzünk is Eplénybe nem kell attól félnünk, hogy unatkozni fogunk.

Síbarátok számára télen szinte kötelező program az eplényi Nordica Síaréna meglátogatása. A sípályáról bővebb információért kattintson !

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.