Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

ST. MORITZ=LUXUS, HÍRNÉV, ELEGANCIA

2011-11-26 14:13:00

A sikkes, az elegáns, a divatos, a gazdag. Néhány jelző, melyek illenek St. Moritz nevéhez.

St. Moritz egyike a világ leghíresebb és legrégebbi síterepeinek. Sikkes, elegáns, exclusive az 1856 méter tengerszintfeletti magasságban elhelyezkedő világváros, mely az Engadin-tó felső vidékének közepén helyezkedik el. Hírnevét a „pezsgő klímának”, az átlagosan évi 322 napsütéses napnak valamint a már 3000 éve ismert környékbeli gyógyforrásoknak köszönheti. A gyönyörű elhelyezkedésén kívül St. Moritz a természet, a divat, a sport, az aktív rekreáció és mégis a nyugalom nagyszerű keveréke.

St mOritz

St. Moritz az alpesi téli turizmus és sport „születési helye”. Számos sí- és bob világbajnokság rendezője a város, és itt tartották az 1928-as és az 1948-as Téli Olimpiát is. A nyár egy kissé kevésbé fényűző mint a tél, mégis több nemzetközi látogatót vonz, mint a hideg évszak. St. Moritz egész évben kiváló pihenőhely és sportközpont mely kulturális eseményekkel, a leghíresebb és legnépszerűbb divattervezők boltjaival és világszínvonalú eseményekkel kápráztatja el az ide érkezőket, akik között akár a legnevesebb színészeket, leggazdagabb üzletembereket, vagy királyi sarjakat is megtalálhatjuk, s akik a legexcluzívabb éttermekben és szállodákban pihenik ki fáradalmaikat.

Napjainkban St. Moritz egy 5400 lelket számláló város, ahová a szezonban még 3000 fő jár dolgozni. A város 40 tradicionális szállodájában mintegy 5300 ágy várja a látogatókat (ezek fele 4 és 5 csillagos szállodai ágy) és 7500 vendégágyat találunk a különböző apartmanokban. A vendégek átlagban 2, 3 éjszakát töltenek a városban (nyáron többet). Egy jobb évben St. Moritz-ban 1.1 millió a vendég éjszakák száma, ami kb. 250 ezer vendéget jelent. A St. Moritz-ba látogató vendégek 70 %-a külföldi.

St moritz

A „pezsgő klíma” kevésbé kapcsolódik a pezsgő fogyasztáshoz, inkább a Felső Engadin ragyogó, erősítő és felüdítő klímájához van köze. St. Moritz-ban az átlagos hőmérséklet magasabb, mint azt a város elhelyezkedéséből gondolnánk. Az erdők is néhány száz méterrel magasabban nőnek, mint a hasonló magasságban elhelyezkedő völgyekben. A Felső-Engadin elhelyezkedése az Alpok déli lejtőin az olasz klíma jótékony hatásait élvezi. Tiszta időben a völgy megnyílik a csodálatos napsütés előtt, forróságtól mégsem kell tartanunk, mert a frissítő délnyugati Maloja szél állandóan fúj. Az 1800 méteres tengerszintfeletti magasság, az állandóan fújó szél, az alacsony szállópor koncentráció, az intenzív napsütés és nem utolsó sorban a gyönyörű, nyugodt táj mind jó hatással van az emberi szervezetre, különösen a légúti, a keringési és az idegrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Jó tudni, hogy a téli átlaghőmérséklet általában -9°C napközben, míg éjszaka akár -20 fokra is csökkenhet, de a nagyon száraz klíma miatt  (az átlagos páratartalom 57% körüli februárban) a hőmérsékletet csak -6 foknak érezzük.

És hogyan érkeztek az első turisták az Alpokba? 1864 szeptemberében az első hoteltulajdonos, Johannes Badrutt, fogadott négy nyári, brit nemzetiségű vendégével. Az angolok visszatérnek télen, s ha a dolgok nem az ízlésük szerint alakul, akkor Badrutt állja utazásuk költségeit. Ha viszont a téli St. Moritz kedvükre való, akkor addig maradnak, ameddig csak szeretnének. Mi már tudjuk a fogadás eredményét. Az angolok a nedves, hideg télhez voltak hozzászokva, s el sem tudták képzelni, hogy a tél más is lehet. Meglepődve élvezték a sok napsütést és a gyönyörű havas tájat. Egészen tavaszig maradtak, feltöltődtek napsütéssel, s hazatérve beszámoltak feledhetetlen téli élményeikről barátaiknak.Badrutt St. Moritz

Ha St. Moritz legrégebbi és legelőkelőbb szállodájában szeretnénk a karácsonyt eltölteni, akkor egy egyszerű szobáért 680 svájci frankot kell fizetnünk, de ha a legexcluzívabb szobát szeretnénk, bizony ott hagyhatunk akár 12750 frankot is éjszakánként. Az ár tartalmazza a büfé reggelit, a frissítőt, az ingyenes WIFI-t, a szervízdíjat és az adókat. Több napos ott tartózkodás esetén kedvezményeket kaphatunk! De azért nem kell megijednünk, normál árfekvésben is találunk szállást, és ha jól figyelünk, akár egy két hírességet is lencsevégre kaphatunk, vagy elleshetjük tőlük, hogy hogyan kell előkelően síelni (vagy elesni).

Rengeteg lehetőségünk van sportolni akár télen, akár nyáron érkezünk St. Moritz-ba. Télen síelhetünk, bobozhatunk, szánkózhatunk, a befagyott tavon lóversenyezhetünk (vagy drukkolhatunk a parton), krikettezhetünk, golfozhatunk, curlingezhetünk, korcsolyázhatunk, részt vehetünk a különböző zenei és kulináris fesztiválokon. Nyáron egy ugrásra van a Svájci Nemzeti Park, mely kiapadhatatlan forrása a kiránduló útvonalaknak és a hegyi bicikli útvonalaknak, de windszörfözhetünk, teniszezhetünk, hegyet mászhatunk, golfozhatunk, de akár korcsolyázhatunk is, valamint vár minket az opera és a divat világa.

A St. Moritz név napjainkra a stílus, az elegancia és a társadalmi rang nemzetközi szimbóluma lett.

Téli sportok :

síelősSt. Moritz-ban és környékén 350 kilométernyi sípályán érezhetjük arcunkon a napsütést és léceink alatt a porhavat. Az 1800 és 3303 méter közötti magasságnak köszönhetően a pályák hóbiztosak, s köszönhetően a modern sífelvonó rendszernek a várakozási idő minimális. Legyünk a carving szerelmesei, vagy freeriderek, tágas, gondozott pályák és gleccser lejtők csábítanak téli sportolásra, akármerre is nézzünk.

Ha leesik a hó mindent megtalálunk St. Moritz-ban, amiről csak a téllel kapcsolatban álmodni merünk. Svájc legnagyobb sírégiójában a kisebb család-barát sípályáktól a gyakorlott, komoly sítudást igénylő pályákig mindent megtalálunk, és ne feledkezzünk el a számtalan panoráma étteremről, hüttéről, hóbárról, amely telve van a csodás apres-ski ígéretével.

Az éjszakai csúszás szerelmesei sem maradnak szórakozás nélkül, két nagyszerű tippünk is van az esti síeléshez:

Corvatsch: Svájc leghosszabb kivilágított pályáján az éjszakai baglyok igazán jól érezhetik magukat, egyrészt csodálatos csillagfényes pályán csúszhatnak egyszer, kétszer vagy akár többször is, másrészt vidám, partikkal, trendi eseményekkel várják a síelésben megfáradt sportolókat az éjszakai bárok. A téli éjszakák igazán különlegesek Engadinban, ahol minden péntek este decembertől áprilisig hajnali kettőig várják az esti bulik kedvelőit.Corvatsch

Diavolezza: Telihold fényénél síelni Diavolezza lejtőin igazán romantikus, örök élmény. Beszéljen a kép magáért.St moritz diavolezza

St. Moritz környéki falvak:

pontresina

 

Pontresina – az alpesi

Legyen akár gleccser túra, akár üzleti találkozó ez a figyelemre méltó engadini település tökéletes választásnak bizonyul. A környék szépségeinek felfedezéséhez, felejthetetlen kirándulások szervezéséhez tökéletes kiinduló pont.

 

 

Celerina – a napfényes

Csak azért, mert St. Moritz szomszédja, még nem jelentéktelen, sőt ellenkezőleg, a települést átjárja a báj, a változatosság és a napsütés.

Sils –a titokzatos

Sils városát áthatja az életerő. Akár tudományosan is érthetjük, de egy dolog biztos a tájat meglátva el leszünk bűvölve.

Silvaplana –a trendi

Itt biztosan nem fogunk unatkozni! Silvaplana egy lüktető, divatos turista központ lélegzetelállító környezetben valamint tökéletes windsurf és kite paradicsom.

samedanMaloja –a családias

Ebben a faluban, az olaszul beszélő Svájc határán, a vendégek megbecsülik a háborítatlan nyugalmat, a híres művészek szellemét és végül, de nem utolsó sorban a hagyományosan készített kolbászt.

Samedan – a központi

Felső Engadin „kisfővárosa” a térség politikai és "biztonsági" központja. (kép jobbra)

Bever- a mesebeli

A bűbájos engadini falu ideális célpont egy családi nyaraláshoz.

La Punt

 

 

La Punt Chamues – a büszke

A régmúlt idők nemesei ide építették palotáikat, nem véletlenül, hiszen LA Punt az Albua lábánál a rejtélyes völgy kapujában helyezkedik el.

 

 

Madulain

 

Madulain – az álmos

A Felső Engadin legkisebb falva Madulain. Mindazok, akik nyugalmat keresnek és csendes visszavonulásra vágynak, igazi oázist találnak itt.

 

 

Zuoz- az ősi

Zuozban megtalálunk mindent ami jó a világban. A leggyönyörűbb felső-engadini falu, s a modern idők csak egy újabb vibráló színt adtak a településnek.

Val Trupchun

 

S-chanf a tradicionális

Korábban málhás lovasok, postakocsik álltak meg a településen, napjainkban a természet szerelmesei innen indulnak felfedezni a gyönyörű Val Trupchun-t.

 

 

 

Zernez – a természetbarát

A Svájci Nemzeti Park kapuja, a Svájc-Olaszország-Ausztria háromszög felfedezésére induló kirándulások kiindulópontja, és még mennyi minden más!

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.