Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

2012. osztrák autópályadíjak , Ausztriában autóval

2012-01-05 10:07:00

Alapvető tudnivalók ha Ausztriában gépkocsival közlekedünk

Ausztria gyorsforgalmi úthálózata 1703 km autópályát, illetve 288 km autóutat tartalmaz. Az ausztriai autópályák minősége legendásan jó, de hasonlóan igényesek a gyorsforgalmi utak, és asima úthálózat is, többek között köszönhetően a rendszeres és alapos karbantartásnak. A hegyvidéki területeken alagútak segítségével oldják meg a zavartalan és gyors közlekedést. Az útjelzési táblák gyakorlatilag megegyeznek az itthon megszokottakkal.

Fontos tudni, hogy az összes autópálya és gyorsforgalmi út díjköteles.

Szükséges utiokmányok: érvényes személyi igazolvány vagy útlevél. Nemzetközi zöld kártya nem kötelező, utasbiztosítás ajánlott, H matrica, vagy EU-s rendszám szükséges.

Aki kutyát vagy macskát szeretne Ausztriába magával vinni, annak szüksége van német nyelvű oltási bizonyítványra (veszettség) vagy ennek hivatalos fordítására. Az oltást a határátlépés előtt legalább harminc nappal meg kell kapnia az állatnak, és az oltás nem lehet régebbi 1 évnél.

Közlekedési szabályok:

 • sebességSzemélygépkocsival és motorkerékpárral lakott területen belül 50 km/h, azon kívül 100 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatár. Viszonylag sok helyen találkozhatunk sebességkorlátozó táblákkal, amit érdemes betartani, mert a sebességtúllépés igencsak kemény szankciókat von maga után.
 • A magyar KRESZ-ben előírtak szerint a téli gumi és a gyerekülés használata ugyanúgy kötelező.
 • Baleset során csak akkor kell értesíteni a rendőrséget, ha a felelős személyét nem tudják a felek eldönteni, vagy ha személyi sérülés történt.
 • Tompított fényszóró használata lakott területen, és lakott területen kívül nappal is kötelező.
 • Kötelező az autóban lennie egy fényvisszaverő mellénynek, amit lakott területen kívül az útra lépve – például tisztítás, hóláncszerelés miatt – viselni is kötelező.
 • A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék.

Autópálya díjak

A 2013-as év autópálya díjaiért katt ide

Autópályákon és gyorsforgalmi utakon matricás rendszer van érvényben.

A matricát kötelező a szélvédőre ragasztani!!!

Személyautókra vonatkozó osztrák autópálya matrica árak 2012:

 • 10 napig érvényes matrica ára - 8 EUR
 • 2 hónapig érvényes matrica ára - 23,4 EUR
 • 1 évre szóló matrica ára - 78 EUR (max. 14 hónapig érvényes)

Motorkerékpárra vonatkozó osztrák autópálya matrica árak 2012:

 •  10 napig érvényes matrica ára 4,60 EUR
 • 2 hónapig érvényes matrica ára 11,70 EUR
 • 1 évre szóló matrica ára: 31 EUR

matrica

 

Az osztrák matricák érvényessége a 10 napos változat esetében a kiválasztott dátumtól számított 10 egymást követő nap, a 2 hónapos esetében a kiállítás napjától számított 2 hónap, valamint az éves esetében az előző év december 01-jétől a tárgyévet követő év január 31-ig terjedő időszak. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles.

2004. január 1-jétől a 3,5 t összes tömeget meghaladó gépjárművek számára bevezették a használattal arányos elektronikus díjszedési rendszert. Ehhez szükséges, hogy a fizetős szakaszokon közlekedő autóbuszok és tehergépjárművek rendelkezzenek a díjszedést lehetővé tevő fedélzeti egységgel (Go-Box).

Segélyhívó számok:

Autós segély hívó: 120, Rendőrség: 133, Mentők:144, Tűzoltók:122

Benzinárakat az alábbi oldalon követhetjük nyomon: http://www.verkehrsline.at/benzin.html

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.