Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

SNOWKITE

2012-01-08 19:44:00

Snowkite az adrenalin függőknek!

A kiteozásnak több ága létezik, mind az extrém sport kategóriába tartozik.

A különböző „kiteágak” használhatóságát az időjárás határozza meg:

Snowkite

snowkiteEgyre nagyobb teret hódít magának a téli kiteozás! Kellékei: egy pár síléc vagy snowboard + egy kiteernyő, hó vagy jég. Kis gyakorlással szeles napokon, sík terepen is űzhető. A szél erejétől függően nagy sebességet érhetünk el, száguldhatunk a végtelen hómezőkön, alföldeken, hegyeken-völgyeken, tavakon keresztül. Emellett trükköket és ugrásokat is tanulhatunk vele.

Nyári gyakorló változat lehet a gyep-sí is, mellyel az alapokat kitűnően el lehet sajátítani. Budapest közelében két repülőtér, a Dunakeszi és a Hármas-határhegyi a legalkalmasabb, de itt az aktív repülésre figyelni kell! Illetve fontos szempont, hogy csak kis fű magasságú területen ajánlott. A gyepsí felépítése olyan, mint egy kis lánctalp. Célszerű a terület tulajdonosától engedélyt kérni, mielőtt nekiállunk száguldozni.kitesurfEz nemcsak a snowkite nyári megfelelője, hanem ideális a kiteszörfözés előtti gyakorláshoz.

Kite-szörf

A kite-szörf a kiteozásnak csak egy ága, de kétségtelenül a leglátványosabb, hisz erősebb szélben akár 25m magas és 60-80m hosszú ugrások „születnek” a profi kitesoktól.

Kellékei: deszka + kiteernyő és a hozzá tartozó zsinórzat. A hajtóerőt a szél jelenti, ami belekapaszkodik a kiteernyőbe és szédítő sebességgel lehet száguldozni a hullámok hátán.

 

 

 

Kitebuggy, Mountain board

kitebuggyEzt az ágát a tengerpartokon szokták űzni a hullámtér előtti rendkívül sima homokon. Ez leginkább egy háromkerekű triciklire hasonlít, ami szinte felboríthatatlan. Óriás ballonos kerekekkel van szerelve. Irányítani lábbal lehet és akár 80km/h órás sebességre is képes.

 

 

 

mountainboard

 

A másik nagyon elterjedt módszer a kiteszörf szárazon való gyakorlásához a MOUNTAINBOARD, ami olyan, mint egy gördeszka, a normálnál lényegesen nagyobb kerekekkel, így a viszonylag egyenetlen talajon is simán gurul.

A kiteok használhatóak még görkorcsolyával vagy gördeszkával, de ezekhez speciális pályára van szükség.

A kiteozás a bátrak és merészek sportja, nem véletlenültartozik az extrém sportok közé. Egy alapvetően fontos dolog, az ejtőernyőt elengedni, elveszíteni, nem célszerű!

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.