Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

hogyan kapcsolódik Brad Pitt és Tauplitz?

2012-01-09 12:38:00

Te tudod, hogyan kapcsolódik Brad Pitt neve Tauplitz-hoz?

Hogy fényt derítsünk a rejtélyre, először ismerkedjünk meg Tauplitz történelmével.

A Tauplitz Stájerország egyik legszebb részén a Salzkammergut „kapujában” helyezkedik el.tauplitz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E hegyeket először két kalandvágyó osztrák fiatalember, Hiob Engl (erdész) és Ferdinand Sulzbacher (tanító) síelte be a XX. század elején. Az „úttörők” tette messze földön híres lett, s ettől az időtől kezdődik a hely sítörténelmének időszámítása. Téliesítették a hüttéket, síiskolákat alapítottak, s 2011-ben már osztrák bajnokságot rendeztek.

Heinrich Harrer

 

 

Heinrich Harrer hegymászó és tibetkutató volt az, aki az időközben jelentős síközponttá vált Tauplitzalm hírnevét tovább öregbítette 1931/32 telén.

 

 

 

 

 

Most már ugye beugrott! Brad Pitt játszotta Heinrich Harrert a „7 év Tibetben” című filmben. Harrer 2 évet töltött a Tauplitz-on hegyivezetőként és síoktatóként. Hüttenbergben meglátogathatjuk a Heinrich Harrer múzeumot, ha többet szeretnénk a tibeti kalandor életéről megtudni. (www.harrermuseum.at)

Tauplitz történelmében nagy előrelépésnek számított, hogy 1935-en működésbe lépett az első sífelvonó, de még nagyobb lépés volt 1954-ben a világrekordnak számító, 4 km hosszú ülőliftjének átadása. Most már gyönyörű, kabinos felvonóval is feljuthatunk a hegy tetejére.

tauplitz

Napjainkban két szinten elhelyezkedő sípályák között válogathatunk. Egyrészt a Tauplitz (900) és Tauplitzalm (1650) között, valamint Tauplitzalm és Lawinenstein (1965) közötti tökéletesen gondozott sípályák várják az ide érkező síelőket. Tauplitz egy igazi alpesi falu, míg Tauplitzalm egy télen autóval egyénileg meg sem közelíthető üdülőfalu 1000 vendégággyal és hangulatos hüttékkel.hütte tauplitz

Télen szervezetten szállítják a vendégeket a szállásukhoz, ahol a sípályák kezdete is található. A tökéletesen kezelt, hóbiztos pályák, még a hóban szegény teleken is első osztályú pályákkal várják az ide érkezőket egészen április közepéig. Az adrenalin szerelmeseit az „Új Tauplitz” biztosan elvarázsolja, ahol izgalmas ugratók várják a freeridereket. De a védett Hollhaus-völgyben gyakorlóliftek, lankásabb lejtők, síiskola és magyarul beszélő síoktatók várják a következő generáció Heinrich Harrer-jait.

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.