Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Befagytak az osztrák tavak

2012-02-02 13:00:00

Használjuk ki a természetes jégpályák friss levegőjét!

Ha síelni megyünk, dobjuk be a kocsiba a korcsolyánkat is, hiszen jövet-menet megállhatunk akár a Ferő-tónál, akár Lunzer-tónál, hiszen a hidegnek köszönhetően mind a kettő befagyott, s várja a korcsolyázás szerelmeseit.

Fertő tó

Vár Közép-Európa legnagyobb természetes jégpályája Burgenlandban

A hidegfront eredményeként végre megnyithat Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája, az osztrák Fertő tó oldalán, Burgenlandban . Ahol késő őszig szünet nélkül vitorláshajók tolonganak, ott most a fagyos mínuszokban hatalmas jégpálya várja a mozgás szerelmeseit. Ilyenkor több, mint 300 km² területével Közép-Európa legnagyobb és sokak szerint legszebb szabadtéri jégpályájává változik a Fertő tó. Az élek lágy sercenése a jégen, a tágas sztyeppi táj, és csak a sűrű, aranylón fénylő nádöv szab határt az összehasonlíthatatlan élményben részesülő korcsolyázóknak.

Befagyott a legnagyobb koripálya

Egyelőre a ruszti öbölben szabad a jégrelépés. Az idei télen első ízben fagyott be a tó, a téli sportok szerelmesei 320 km² jégfelületnek örülhetnek. Az utóbbi fagyos éjszakák során immár 7 cm a jég vastagsága.

Fertő tó

Egyelőre Ruszton szabad a jégrelépés

Mindenesetre még óvatosságra intenek, a Fertő tó jegének biztonságáról az úgynevezett "Jég-telefon" is információt ad. Kedd délután a ruszti turizmus egyesületnél döntöttek a startról, más községeknél előreláthatólag a hétvégétől lehet korcsolyázni. Táblák mindenütt figyelmeztetnek: a jégre mindenki csak saját felelősségére léphet, de van, aki rendszeresen ellenőrzik a jég vastagságát, teherbírását, és figyelmeztetnek a veszélyre.

Kölcsönzés, jégpartik...

Az előrejelzések szerint marad a hideg idő, így a hétvégén már mindenütt várják a korcsolyázókat, fakutyásokat, jégkorongosokat. A vendéglősök sült gesztenyét, forralt bort, puncsot, sültkolbászt árusítanak, lehet sporteszközöket kölcsönözni, esténként pedig jégdiszkó, jégparti is csalogatja a kikapcsolódni vágyókat.

A „Jégtelefonokon“ a tókapcsolattal rendelkező községek informálnak az aktuális jégminőségről:

• Breitenbrunn: +43 676/5517771

• Illmitz: +43 2175/2383

• Mörbisch am See: +43 2685/8430

• Neusiedl am See: +43 2167/340034

• Podersdorf am See: +43 2177/2227

• Rust: +43 2685/50215

• Weiden am See: +43 2167/7427 vagy 7029

A jégpáncél könnyen megközelíthető a strandok parkolóitól, a korcsolyák felvételéhez padok is rendelkezésre állnak. Kötelek és létrák is találhatók a parton, ha valaki beszakadna a sekélyvízű tóba. És mivel a szabadlevegőn végzett mozgás éhessé tesz, a Fertő körüli községekben számos étterem és borozó kínál melegítő és erőt adó finomságot.

Jégvitorlázás bátraknak

Jégvitorlás kaland a Fertő tavon. A gyakorlottabb vitorlázók akár 110 km/órás sebességet is elérhetnek a jégpáncélon. A Fertő tó lélegzetelállító csendje még jobban erősítí a széguldás érzetét. A villámgyors szórakozás feltétele persze a teherbíró és egyenletes jégfelület.

További ajánlatok, tippek és információk www.neusiedlersee.com

A jégvitorlázásról itt olvashat bővebben.

jégvitorlázás

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: www.neusiedlersee.com, www.burgenland.info (magyar nyelven is!)

Befagyott a Lunzer-tó, korcsolyázás Lunz am See-ben

Lunzer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sehol sem tudnak szebb köröket futni a korcsolyások mint a Lunzer -tavon. A koripálya a helység közepén van, így nem kell sokat keresgélnünk, míg megtaláljuk. A korcsolyázás alatt megismerhetjük Lunzer am See-t is egyúttal. Korcsolyázni a tökéletesen simára fagyott jégen, melyre talán tíz évente egyszer kerül sor, ettő a héttől lehetséges. 2012. február 4.-én kisebb szezonnyitó ünnepséget is tartanak, melynek főszereplője a csodálatos sima jégfelület, mellékszereplői a lélekmelegítők és a büfék. Természetesen a jégre lépni csak saját felelősségre lehet.

Korcsolyakölcsönzés a GH Panzióban Zellerhofban: 07486/8450

Lunzer

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.