Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A világ legnagyobb karneválja

2012-02-08 13:46:00

Amit tudni akarsz a riói karneválról - Hogyan választják ki a legjobb szamba iskolát?

szamba táncosNem sok olyan ember létezik a Földön aki még ne hallott volna a riói karneválról, a világ legnagyobb farsangjáról.

Habár a farsangot megünneplik a világ katolikus városaiban és Brazíliában is keresztül-kasul, mégis Rió de Janeiro –t nevezik a karnevál fővárosának. A riói karnevál nemcsak a legnagyobb, és legérdekesebb is, de az összes többi mulatság etalonja. Évente 500.000 látogató érkezik, hogy együtt szambázzon a brazilokkal.

A riói karnevál egy négy napos, vad ünnepség sorozat 40 nappal Húsvét előtt. Hivatalosan szombaton kezdődik és Torkos Csütörtökön ér véget. Általában februárban tartják az eseményt, mely a déli félteke legforróbb hónapja, amikor Rióban tetőzik a nyár. 2012-ben február 18.-án kezdődik, s a felvonulás február 19.-én lesz.

A riói karnevál legnagyszerűbb része nem a szórakoztatás. A karneválon bepillanthatunk a brazilok igazi kultúrájába. Ezen az eufórikus ünnepen az emberek táncolnak, énekelnek, buliznak, és mindenféle egyéb szórakozással múlatják az időt, teljes szívvel annyi vidámságot sugározva, és magukba szívva amennyit csak lehet. A riói karnevál több hónapos készülődés eredménye, az emberek türelmetlenül várják a parádé kezdetét, mely King Momo koronázásával kezdődik, aki átveszi a város aranyozott-ezüstözött kulcsait a főpolgármestertől. S ettől a pillanattól egész Rió a szamba ritmusára mozog. Az utcákon, bárokban, tereken és klubokban mindenütt mulató és táncoló párok. A mulatság a a Szamba Parádén tetőzik. A parádé a riói szamba iskolák tüzes versenye. Felvonulásukat a Sambodromo-n nem csak a turisták figyelik árgus szemekkel, hanem a bírák is. Az 1980-as évek közepéig a felvonulás a Vargas elnök nevével fémjelzett utcán „rázott” végig, mely Rió fő útja, de aztán áthelyezték a Sambodromo-ra, melyet direkt erre az eseményre építettek.

A szamba iskolák hónapokkal a felvonulás előtt támogatókat keresnek, akik szponzorálják a hatalmas kiadással járó felvonulási kocsit, a ruhákat, sőt a zenét is. Először kitalálják a felvonulás témáját, mely általában valamilyen történelmi esemény, vagy egy fontos része a brazil életnek, majd kiválasztják a zenét, s közben az iskola karnevál designere megálmodja és megvalósítja a fellépő ruhákat. Decemberre minden elkészül, csak a próbák maradnak hátra. Karácsonyra az iskola szamba számai a lemezboltokba kerülnek, hogy mindenki együtt énekelhesse a felvonuláson.

szamba táncosA riói karnevál egy jól szervezett felvonulás, még ha a külső szemlélő számára kaotikusnak tűnik is. Minden résztvevőnek pontos helye, feladata van. Egy iskola általában 3-5000 felvonulót öltöztet be.

A kosztümök igen látványosak, minden részletében kidolgozottak, színesek és minden évben mások. Minden szamba iskolának megvan a meghatározó színe, zászlója és stílusa, mely mindig visszaköszön a jelmezekben. A legnagyobb legaprólékosabb, legszebb kosztümöt a fő táncos viseli, mely igazán nagy megtiszteltetést jelent. Ezek a ruhák legtöbbször  nem sokat takarnak a tökéletes testű táncosokból, legyenek azok nők vagy férfiak. Nagyon sokszor a táncosok rengeteg csillámot, testfestéket és nagy, nagy mosolyt viselnek meztelen testükön.

A felvonulás melyet legalább egyszer látni kell az életben nem csak a külső szemlélőnek, hanem a résztvevőknek is életre szóló élmény.

 

Mi alapján választják ki a legjobb szamba iskolát?

Lerántjuk a leplet. Ugyan úgy mint sportban, itt is szigorú szabályok alapján bírálják el a versenyzőket. Az iskolákat 10 szabály alapján 40 bíró fürkész szeme vizslatja, s 5-10 pontos skálán pontozza. A bírák elszórtan helyezkednek el a felvonulás mentén, így figyelve a folyamatos színvonal megtartását. A tíz kategória a következő:

Ütős zenekar - ők adják a felvonulás ritmusát, mely nem lankadhat a felvonulás végéig, de variálni kell és tilos fúvósokat alkalmazni.

Szamba dal – melynek illenie kell a felvonulás témájához, a szövegnek passzolnia kell a zenéhez. Ez az egyetlen kategória, ahol két pontot kapnak a versenyzők. Egyet a szövegért és egyet a dallamért.

Harmónia - a dallam, a hangzás, a látvány, a koreográfia harmóniáját pontozzák, de kemény pontlevonás jár gyenge, erőtlen éneklésért.

egyenletes felvonulás és energia – a felvonulóknak a ritmusra kell rázniuk, nem eshetnek ki a ritmusból, spontánnak és kreatívnak kell tűnniük, mégis egyszerre kell mozogniuk, a két odal nem maradhat le egymástól, ezért büntetőpont jár.

Az év témája – könnyen érthető téma, mely egyértelműen ki kell, hogy derüljön a látványelemekből. Bármilyen hirdetés feltüntetése büntetőpontot jelent.

Összbenyomás - ez a legszubjektívabb és legvitathatóbb kategória.

felvonulási kocsi

Felvonulási kocsi és kellékek – a kocsi látványosságát, témához „illőségét”, a felhasznált színpadi kellékeket, ezek felhasználásának ötletességét, a kosztümöket pontozzák. Ebben a kategóriában pontozzák a legpazarabb kosztümöket is.

Kosztümök -Itt pontozzák a legkreatívabb, legeredetibb, jelmezeket, melyeknek bele kell illeniük jó ízlés kategóriába.

Táncosok – Itt pontozzák az iskola„átlag” táncosainak koreográfiáját, fő témába illőségét.

A zászlóvivő pár - Az ő táncuk eleganciáját, erejét, nagyszerűségét, valamint a kettejük közötti összhangot pontozzák.

Szállásunkat már 3-4 hónappal előbb le kell foglalnunk, s ha lehet, akkor az úgy nevezett Zona Sul (Rio déli része) szállodáiban tegyük meg. Az idei fesztiválra még kaphatóak a jegyek. Az állójegy már csak 165$-ért vagy 468$-ért, ülőhelyeket 585 és 1142 $ közötti áron vásárolhatunk, de luxus ülőhelyünk is lehet, ahonnan garantáltan remek a kilátás, potom 3000 $-ért.

Néhány szó a karnevál történetéről:

A tél temetésének, a tavasz eljövetelének szokása az európai hódítókkal érkezett az Új Világba 1850 körül, s nem telt el sok idő, míg a brazil karnevál saját szokásai, hagyományai is belekeveredtek az ünneplésbe. Még a fekete rabszolgák is három szabadnapot kaptak a karnevál idejére, nem csoda, ha a fekete közösségek ma is hatalmas számban vesznek részt a karneválon. A 18. század végére a fesztivál versenyzésbe csapott át, ekkortól lett a felvonulás szervezett parádé és vált a Rio de Janeiro-ban rendezett karnevál fő attrakciója. A 20. század elején a karneválok fő zenei irányvonala az európai zenei irányzatokat követte, így főként polkát, walzert, mazurkát játszottak, míg a helyi ritmusok és táncok át nem vették a „hatalmat”. A második világháború alatt nem rendezték meg a felvonulást, de 1947-ben újraélesztették a hagyományt.

A riói karnevál hosszú utat tett meg azóta, hogy a portugálok Brazíliába érkeztek, de mostanra a világ egyik legjelentősebb eseménnyé nőtte ki magát.

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.