Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Földünk legnagyobb jégbarlangja

2012-04-01 11:55:00

Sajnos csak nyáron tart nyitva, de mégis muszáj, hogy tudjon róla, hátha nyáron is arra jár.

Planétánk legnagyobb jégbarlangja a szomszédos Ausztriában található, melyet május 1. és október 26. között látogathatunk meg.

jégfal

A barlangrendszer teljes hossza 40 km hosszúságban nyúlik a hegy gyomrába és kisebb-nagyobb barlangok labirintusából áll. A többi barlang kialakulásához hasonlóan, e gyönyörű képződmény is a természet hosszú munkájának gyümölcse. A mészkő első rései és hasadékai a hegy kiemelkedésekor kb. 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, s az évezredek múlása során nagyobbodtak, terjedtek a kémiai reakciók és a víz eróziós hatásának köszönhetően. A havasok barlangjai minden pillanatban alakulnak, változnak, habár sok esetben a kiszáradás folyamata gátolja fejlődésüket.

jégalalgút

Jégbarlangok többféle módon alakulhatnak ki. Az Eisresenwelt egy dinamikus barlang, mely azt jelenti, hogy a folyosók és a rések kapcsolatban vannak az alacsonyabban fekvő bejáratokkal és a magasabban fekvő nyílásokkal, így biztosítva a levegő keringését, mint egy kéményben. A külső hőmérséklettől függően, hogy melegebb vagy hűvösebb van-e odakint mit a hegy belsejében, a levegő felfelé vagy lefelé cirkulál. Télen, amikor a belső hőmérséklet melegebb, mint kint, akkor a hideg beáramlik és egészen fagypont alá csökkenti a hőmérsékletet a hegy belsejének alsó részein. Tavasszal, amikor az olvadó víz beszivárog a sziklák résein elérve a barlang hidegebb alsó részeit szép lassan gyönyörű jégalakzatokká fagy.

jégfüggöny

kabinosA XIX. század végén a barlangot csak a vadászok és a vadorzók ismerték, egészen 1879-ig amikor Anton Posselt, egy salzburgi természettudós 200 méterre a barlang belsejébe hatolt, és hivatalosan felfedezte. Egy évvel később felfedezéséről a hegymászó magazin cikket közölt, de ezután ismét a feledés homályába merült egészen 1920-ig. Ekkor Alexander von Mörk, a Salzburgi régió barlangászainak úttörője Posselt cikke alapján ismét felfedezte a jégbarlangot. Az ő expedícióját továbbiak követték, és a természet e feledhetetlen csodájának egyre több látogatója akadt, így 1920-ra megépült egy menedékház - a Forscherhütte – és megerősítették az egyszerű mászó útvonalat, hogy megkönnyítsék a barlanghoz való feljutást. 1924-re a barlang „jeges” része gyalog megközelíthetővé vált, és 1925-ben egy nagyobb menedékház is épült a régi mellett. 25 évig a barlang csak gyalogosan volt megközelíthető, de 1953-ra egy egysávos, burkolat nélküli  út is épült, így autóval is megközelíthettük a barlangot. 1955-re egy kabinos felvonót építettek, mely 1084 méterről 1586 méterre repítette fel néhány perc alatt a látogatókat, így megkímélve őket a másfél órás mászástól.

gyalogút

Ha el szeretnénk látogatni a barlangba, akkor több dolgot is figyelembe kell vennünk.

  • lépcsősElőször is a barlang Májustól október végéi tart nyitva, naponta 9 és 15.30 (utolsó vezetett túra időpontja) között. Júliusban és augusztusban 16.30 az utolsó időpont.
  • A túra 75 perc hosszúságú.
  • Miután a hőmérséklet még nyáron is általában fagypont alatt van, így meleg, vastag ruházat viselése ajánlott. Hagyományos, magnézium lámpát kapunk a bejáratnál, így nem szükséges zseblámpát vinnünk magunkkal.
  •  A barlangba csak hivatalos vezetővel léphetünk.
  • Egészségi állapot: Az ide látogatóknak tisztában kell lenniük néhány fontos dologgal. A túrázóknak 134 méteres szintkülönbséget kell legyőzniük, ami kb. egy tízemeletes ház tetejére való fellépcsőzést jelent. Mindenki saját maga vállalja a felelősséget, hogy fizikailag képes-e teljesíteni a távot vagy nem. Ne feledjük a barlang lélegzetelállító szépsége megéri a fáradságot! A túravezető alkalmazkodik a csoport sebességéhez, mégis szívzűrökkel és gyaloglási nehézségekkel ne látogassák a barlangot.
  • Kutyák belépése ugyan nem tiltott a barlangba, de nem ajánlott.
  • Gyerekek: A szülőknek el kell dönteniük, hogy a viszonylag hosszú sétát fogják e bírni gyermekeik. Minden esetre kesztyű, sapka viselése ajánlott számukra.
  • Fényképek: Mind a fényképezés mind a filmezés tiltott a barlangban, de ne gondolják, hogy ez a helyi marketing része. A látogatók nagy száma (főleg a főszezonban) miatt nincs arra lehetőség, hogy mindenkit megvárjanak, amíg beállítja a fényt, beállítja a barátokat, rokonokat. A túrák 6 percenként indulnak, amely precíz tervezést igényel, s a fényképezés engedélyezése felborítaná a kialakult rendszert.
  • Jó időben, rossz időben egyaránt látogathatjuk a barlangot, ráadásul a kilátás…

Mörkgletscher

térképA barlang megközelíthető autóval Salzburgból a Tauern autópályán (A10), vagy vonattal a Werfen állomásig.  Salzburgtól kb. 40 kilométerre délre, Werfenből vezet egy 5 km hosszúságú aszfaltozott út az Eisriesenwelt –i parkolóig.

A túrára csoportok bejelentkezésére nincs szükség, mégis az üzemeltetők megköszönik az egyeztetést, s így garantálni tudják a német nyelven kívüli idegenvezetést is. A lemondás sem von maga után fizetési kötelezettséget, így a bejelentkezés visszamondása is csak a munkájukat könnyíti meg.

A túra, a parkoló elhagyásától az oda való visszaérkezésig számítva kb. 3 óra hosszúságú, anélkül, hogy megállnának enni, inni.

Árak 2012:

Kabinos felvonó és barlanglátogató kombinált jegy felnőtteknek 20€, gyerekeknek 4-14 év között 10 €.

Ha végig gyalogolunk, és nem használjuk a felvonót, a barlangba a belépőjegy felnőtteknek 9€, gyerekeknek 4,50€.

A kabinos felvonó ára barlang belépő nélkül oda-vissza felnőtteknek 11€, gyerekeknek 5,50€. Egy útra felnőttek 5,50€-t , gyerekek felfelé 3€-t, lefelé 2,50 €-t kell fizetniük.

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.