Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A Föld leghidegebb városa Ojmjakon

2012-11-11 10:35:00

Mi itt a Kárpát-medencében el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehet 9 hónapig kőkemény hidegben, nem a nálunk megszokott -15°C-ban élni.

Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

Az orosz Jakutföldön, Szibéri észak-nyugati részén találjuk Ojmjakon városát, ahol 1926-ban egyszer mínusz 71°-ot mértek. Ilyen extrém hideg ugyan azóta nem fordult elő a 750 méteres tengerszintfeletti magasságban elhelyezkedő fennsíkon, de az ott élőknek a mínusz 30, 40, 50°C meg sem kottyan. A szélsőséges éghajlatot a völgyet körülvevő hegylánc okozza, amely megakadályozza a nehéz, hideg légtömeg távozását.Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

A városka lakossága 2200 fő, s a város nyújtotta kényelmi lehetőségek messze elmaradnak attól a szinttől, amit mi általában megszoktunk. A nálunk időnként előforduló iskolai extra téli szünet, a « szénszünet » itt csak akkor lép életbe, ha a hőmérséklet -52 °C alá esik. Brrr. A helyi szupermarketben felesleges folyékony tejet keresnünk, mert az csak fagyaszott formában kapható. De ezen nincs mit csodálkozni, hiszen itt a fagyasztás teljesen ingyenes, és szinte kizárt, hogy hazáig kiolvadjon a fagyasztott áru.

Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

A lakosság egy része halászatból él. Itt sincs szükség külön fagyasztóra, mert a hal azonnal, kb. harminc másodperc alatt, kőkeménnyé fagy, amint kiemelték a vízből.

Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

 

Érdekes módon az Ojmjakon név jelentése: víz, ami soha nem fagy meg.

A várost az itteni melegvíz-források miatt építették fel. Ojmjakon egy hatalmas hegyekkel körülvett völgyben fekszik. Mivel a hegyek teljesen felfogják a szelet, télen az alacsony hőmérséklet kissé elviselhetőbb ( ??) ugyanakkor a rövid nyár alatt akár 35 ° C meleg is lehet.

Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

 

A huszadik század elején a területet rénszarvastenyésztésre használták. Később a szovjet rendszer fénykorában felszerelt várossá vált, mivel a környező hegyek rendkívül gazdagok aranyban, ezüstben, platinában és más fémekben ami fontos fejlesztéseket eredményezett.

Mint régen, a város ma is az állattenyésztés, a vadászat és a halászat helyi lehetőségeire támaszkodva él, valamint turizmusból, mivel a hely sok kalandkeresőt és különcöt vonz. Az ide látogató turisták a polgármestertől még igazolást is kapnak, hogy meglátogatták a Föld leghidegebb pontját. Bár nem sokan dicsekedhetnek ilyen igazolással...

(A képen: -52 °C-ban 2 óra eltöltése után)

 

Ojmjakon a Föld leghidegebb városaA várost már megközelíteni is kalandos. A Kolima autópályát elítéltek és politikai foglyok építették Sztálin rendelésére. A « Csontok Útja » néven is ismeretes út (a nevet az építés nehéz körülményeitől elhunyt munkások temetési módjáról kapta- a holttesteket egyszerűen az aszfalt alá temették) télen-nyáron szinte járhatatlan. Télen a vastag hótakaró miatt járhatatlan, míg nyáron az út ingovánnyá alakul, melybe igen könnyen beleragadhatnak a járművek. Az Ojmjakonba mégis télen elinduló autók különleges, dupla üvegezésűek, hogy az extrém hideg még véletlenül se juthasson az utastérbe. A motort pedig állandóan járatni kell, amíg csak az üzemanyag tart, különben szinte azonnal lefagy.

Ojmjakon a Föld leghidegebb városa

 

A környék lakosságához hasonlóan az állatok is alkalmazkodtak a rendkívül zord időjárási körülményekhez. Az itteni félvad lovak nagyon erősek, rövid lábúak, vastag szőrzetűek, bár lovagolni szinte lehetetlen rajtuk, ezért igavonó állatoknak használják őket, sőt a helybeliek az állat húsát is igen nagyra becsülik.

 

 

Száz szónak is egy a vége, rendkívüli örömmel tölt el, hogy az itthoni várható téli hőmérséklet nem valószínű, hogy meg fogja haladni a mínusz 20 °C-t. Időnként. Helyenként.

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.