Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Az Alpok legnagyobb téli eseményei januárban

2013-01-03 12:06:00

Egy kis áttekintés a közelgő programokból, csak hogy tudjuk mikor, hová érdemes helyet foglalni, ha szeretjük a nagy jamboree-kat.

A sífutás szerelmeseinek gyorsan szabadságot kell kérniük, hogy elmehessenek a svájci Lenzerheide-ben 2013. január 13.-án megrendezésre kerülő Planoiras Sífutó versenyre. Ezen a napon itt gyűlnek össze a sífutás rajongói, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, planoirasösszemérjék sífutó tudásukat és kitartásukat a versenyen. Az elmúlt évben több mint 1000 résztvevő indult a megmérettetésen, és remélhetően a 2013-ban 28. alkalommal megrendezett esemény is hasonlóan látogatott lesz. A táv 25 kilométer hosszú, St. Cassiantól a Gruoben-ig és vissza Lenzerheide-be. Ha csak a látványosságra vagyunk kíváncsiak, akkor a pálya széléről szurkolhatunk a résztvevőknek (természetesen a vonzerő kedvéért helyi hírességek, világhírű sífutók is indulnak), de ha mi is szeretnénk megmérettetni tudásunkat, akkor az esemény kezdete előtt két nappal  bezárólag online regisztrálhatjuk magunkat. Hezitálók és bátortalanok a rajt előtt egy órával még a helyszínen is feliratkozhatnak az indulók közé. A 25 km-es verseny nevezési díja 45 CHF, míg kevésbé edzettek választhatják a rövidebb, 12 km-es távot 30 CHF-ért. Egy dolog teljesen bizonyos. Ezt a versenyt minden időjárási körülmények között megrendezik, szóval csak akkor regisztráljon, ha kisebb-nagyobb hóvihar nem csökkenti rajongását a sífutás iránt!

2013. január 18. Gerlos Ausztria= 25000 köbméter hó, 15 méter magas ugrató, 32-en a világ legjobb boarderei és freeskierei közül, és a rajongók ezrei = Gloryfy Bastards Contest

A negyedik big air csatát Gerlos központjában rendezik meg. Az idei verseny is presztízs harcnak ígérkezik, akár az elmúlt évben, a snowboarder Chris Sörman (Svédország) vagy Marius Otterstad (Norvégia) és a freeskier Flo Geyer (Svájc) vagy Luggi Brucic (Ausztria) között, csak hogy néhány nevet említsünk. A kis „játszóteret” a közeli Zillertal Arena snowparkosai építették, így kisebb mását akár ki is próbálhatják a rajongók. A verseny nem csak a pénzről szól, bár a verseny 11000€ összdíjazású, hanem sokkal inkább a gyönyörű ugrások látványáról, az élményekről és természetesen a buliról. A nézőknek ingyenes a belépés. Az esemény a kvalifikációs futamokkal kezdődik a délután folyamán, és a szokásos after-party-val záródik. A DJ-k színvonala sem marad majd el a versenyzőké mögött, hiszen Ausztria legjobbjai szolgáltatják a zenét.

Havas Polo Világbajnokság

Kitzbühel, Austria 2013. január 17- 20

havas poloKitzbühel maga a megtestesült dekadencia az osztrák síparadicsomok között, így kézenfekvő, hogy itt rendezik meg (vagy pontosabban a szomszédos Reith-ben) a világ legnagyobb havas polo versenyét. A négy napos küzdelmet 11. alkalommal tekinthetjük meg a 2013-as évben, és a Münichau stadionban biztosan találkozhatunk néhány ünnepelt hírességgel, például a boxoló Klicskó tesvérekkel, Fiona Swarovski-val, vagy a Bécsi Opera Bál csillagával Richard Lugner-rel, akik minden évben megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényt.

A versenyt ingyen is megnézhetjük, de ha úgy érezzük, hogy a VIP sátor a megfelelő helyszín a megjelenésünkre, akkor Kitzbühel-ben több helyszínen is válthatunk jegyet.

Ha szeretjük a Snow Polo versenyeket, és még több hírességet szeretnénk magunk körül tudni, akkor ellátogathatunk a 2013. január 24-27 között a befagyott St. Moritz tavon rendezendő St. Moritz Polo World Cup megmérettetésre is.

Swing a Havon

2013. január 20-27. Seiser Alm, Olaszország

A Swing a Havon fesztivál, melyet idén nyolcadik alkalommal rendeznek meg a dél-tiroli Seiser Alm-ban, mindazoknak örömet fog okozni, akik szeretik a hagyományos alpesi hütték hangulatát és az itt hallható „sramli” zenét, de néha azt kívánják, bárcsak az kicsit finomabb, jobban kidolgozott hangzású lenne. Nos, ezen a héten a tradicionális alpesi zenét kombinálják a többi zenei stílussal (pop, jazz, soul, klasszikus zene, filmzene, stb.), melyet hallhatunk a lift állomásokon, hotelekben, pub-okban, de akár egy jó schnitzel mellett a kedvenc hüttékben is.

Hahnenkamm Race

2013. január 25-27. Kitzbühel, Austria

A Hahnenkamm Race a téli sport szezon egyik legjelentősebb eseménye nem csak Kitzbühel, hanem a világ síelitje számára is.

Több mint 80 éve rendezik meg a legendás Streif pályán a lesikló versenyt, mely a maga 86 méteres szintkülönbségével a férfi műlesikló versenyek egyik legfontosabb állomása. Didier Cuche (négyszeres Hahnenkamm bajnok) a következőket mondta: „Azt hiszem őrültek vagyunk. Mindenkinek szeretnék gratulálni, aki lesíelt ezen a pályán.” A versenyt több millióan nézik a televízióban, de ha valaki a célvonalnál szeretne állni a 45000 rajongóval együtt, akkor a Kitzbühel Tourism irodákban vásárolhat jegyet a versenyekre. Január 25.-én a Super G, 26.-án a lesiklás és 27.-én a szlalom versenyeket tartják.

A Hahnenkamm mellett mindig több rendezvényt is tartanak Kitzbühel szerte. Elmaradhatatlan a tűzijáték, az after-race és schnitzel party, csak hogy a legizgalmasabbakat említsük.

hahnenkamm

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.