Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A hazai farsang csúcsprogramja a Busójárás

2013-02-06 14:10:00

A hétvégére remek program (bár síléc nélküli) kicsiknek és nagyoknak a mohácsi Busójárás.

busó álarcos

Minden gyermekes házban már javában készülnek a farsangi álarcok, jelmezek, kinek-kinek kézügyessége szerint. Ilyenkor lepnek meg minket gyermekeink remek ötletekkel - én sárga csirke szeretnék lenni, vagy teknős, sárkány. Nálunk most a (kövezzenek nyugodtan) Monster High nevezetű remekmű a menő, de megkönnyebbülésemre azért gyermekem a szolidabb Harry Potter sorozat Hermionéjának akar öltözni. Szerencsére ezt jóval egyszerűbb kivitelezni. De! Divatos sorozatok ide, vagy oda gyermekem mégis minden évben a mohácsi Busójárásra akar menni. Az idén kicsit későn kaptam észbe, hiszen a programok már holnap, azaz 2013. február 7.-én kezdődnek és egészen február 12.-ig tartanak, így idén kimarad e látványosság, de majd jövőre... Egészen kicsikkel talán még nem érdemes elmenni, mert az álarcok kisgyermek szemmel elég ijesztőek, ráadásul a hangzavar is meglehetősen nagy. Ágyút sütögetnek, kolompolnak, kereplőznek, dobolnak, sípolnak és minden féle zajos tevékenységet folytatnak, hiszen a Busójárás célja a tél elűzése.

A Busójárás, vagyis a világszerte ismert sokác népszokás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, így idén 2013. február 7 és 12 között zajlanak a télűző programok.

A Busójárás eredetét egy török időkből ránk maradt legendával magyarázzák, (bár valós, történeti alapja valószínűleg nincs). A legenda szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakosok ijesztő álarcba bújva, zajkeltő eszközökkel az éj leple alatt zavarták ki a törököket Mohácsról. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácok nagyszámú betelepítése csak ezután kezdődött, így sokkal valószínűbb az a feltételezés, hogy a sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal e népszokást, melynek mai formája már itt, Mohácson alakult ki.

Mitől busó egy busó?

busó álarcA hagyományos busó viselet nem változott. Szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. A busókat a jankelék kísérik, kiknek feladata az utca népének távoltartása, melynek érdekében régen hamuval, liszttel ma már inkább rongyokkal, fűrészporral töltött zsákokkal püfölték a csúfolódókat.

busó taliga

A busójárás célja régebben az volt, hogy házról házra járva kifejezzék jókívánságaikat, elvégezzék a „varázslatokat”, majd részesüljenek az étel-ital adományokban. Ma Mohácson már az eredeti hagyományokból sokat elhagytak, bár azt minden látogató elismeri, hogy igen látványos a busók felvonulása farsangvasárnap. A felvonulás középpontja a Kóló tér. Itt találkoznak a Dunán átkelt busók a „szárazföldi” busó csoportokkal, s fülsértő zajt keltve vonulnak végig a városon. Szürkületkor visszatérnek a főtérre, ahol hatalmas máglya körül táncolnak, a farsangvasárnap lezárásaként.

A város programjai csütörtökön a gyermekek kisfarsangjával kezdődik, és hétfőn, kedden is tartanak, de igazi látványosságot már csak a keddi, koporsóégetés jelent. Ekkor a telet jelképező koporsó elégetésével búcsúznak a téltől, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

A Busójárás pontos programjáért ide katt.

2009 őszén az UNESCO felvette a mohácsi Busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, mely igen nagy megtiszteltetés a város és a helyi közösség számára.

busó máglya

Ha el szeretnénk látogatni a Busójárásra fontos tisztában lennünk néhány dologgal:

• Pici gyermekek megrémülhetnek a busóktól, a zajtól és a sok idegen behatástól. Ha elvisszük őket, akkor fokozottan figyeljünk rájuk.

• Babakocsival a tömegben közlekedni szintén veszélyes lehet, hiszen az álarcból a busók egy kis lukon látnak ki, így térlátásuk nincs, akár neki is mehetnek a babakocsinak.

• A busójáráson lovas kocsik, traktorok közlekednek, fokozottan kell vigyázni.

• Az égő máglyából füst és pernye, de akár parázs is szállhat. Az ebből származó károkért a város nem vállal felelősséget.

És még valami. Készüljünk fel jól a hidegre, hiszen valószínűleg több órán keresztül a szabadban fogunk tartózkodni!

 

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.