Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Téli közlekedési tanácsok

2013-02-25 13:37:00

Ugyan lassan vége a télnek, de még mindig sokan indulnak síelni.

Ha télen indulunk hosszabb útra, akkor érdemes autónkat is rendesen felkészíteni az útra. Mit kell tennünk:

• +7 °C alatti átlaghőmérséklet esetén nyári gumiabroncsunkat cseréljük télire. Hazánkban a szöges gumi használata tilos!

• állítsa be járműve világítását,

• töltse fel téli szélvédőmosó folyadékkal a tartályt (ez gátolja a jégképződést) és ellenőrizze az ablaktörlő lapát élét.

• tegyen az autóba jégkaparót és jégoldó sprayt!

• Ellenőrizze az akkumulátor állapotát.

• Szerezzen be hóláncot, melynek le- és felszerelését célszerű még jó időjárási viszonyok közt gyakorolni,

• Tankoljon és legyen tartalék üzemanyag tartály az autóban biztonságosan rögzítve.

• Öltözésnél ne az autó klimatizált melegéhez, hanem a kinti hőmérséklethez válasszon ruházatot, és meleg takaró, némi ennivaló és tea a termoszban jó szolgálatot tehet elakadás esetén.

• Egy kisebb méretű lapát is jól jöhet, ha elakadtunk a hóban.

Néhány jellemző téli időjárás:

ónos esőÓnos eső:

Ónos eső akkor alakul ki, mikor a viszonylag meleg esőcseppek a talaj közeli hidegebb hőmérsékleten túlhűlnek, és azonnal megfagynak, de ónos csapadék ködszitálásként is hullhat. Ebben az esetben az utak sózása hatástalan,hiszen a csapadék lemossa a szóróanyagot az útról, így csak az ónos eső elállta után lehet eredményes sózást végezni. Ónos eső esetén az a legbiztonságosabb ha nem indulunk útnak, hiszen a leggyakorlottabb vezető sem tud a jégen autójának parancsolni. Ha már úton vagyunk álljunk meg a legközelebbi biztonságos helyen.

 

 

 

hófúvásHófúvás

Hófúvásra jellemzően akkor számíthatunk, ha már legalább 25-30 cm-es hó esett, ekkor a feltámadó szél a havat megemeli és abból gyakran 1,5 – 2 m magas hóakadályokat épít. Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken, dombok közti nyílásokban kell hófúvásra számítani, ennek meggátolására hófogó hálókat és rácsokat láthatunk az út mellett, de gyakran erdősávok telepítésével próbálják a hófúvást elkerülni, ahol ez lehetséges.

Mit tehet az autóvezető elakadás esetén? Segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól, vagy a 105-ös segélyhívó számon a tűzoltóságtól. Lezárt útszakaszokra semmi képen ne hajtsunk be!

 

havazásHavazás

5 cm-es hóvastagság elérése esetén kezdik meg a hó eltakarítását az utakról addig csak sózni lehet az útburkolatot, megelőzendő a hó burkolatra fagyását. A hó elkotrását mindig a legfontosabb főútvonalakon kezdik, s a mellékutakról csak eztán kezdik meg a hó eltávolítását.

Mit tehet a sofőr? Figyelem a kocsisor elején haladó, narancssárgán villogó teherautó a hókotró. Nem érdemes előzni, mert előtte valószínűleg sokkal rosszabbak az útviszonyok . Érdemes nagyobb követési távolságot tartani, hogy a szóróanyag ne kerüljön az autónkra. Havazásban lecsökken a látótávolság, így használjunk tompított fényszórót, vagy akár a ködlámpát is. Tartalék üzemanyag, takaró, meleg ital és lapát legyen az autóban. Hegyvidéki útszakaszokon gyakran kőzúzalék halmokat helyeznek ki, melynek segítségével saját magunk is kimenthetjük autónkat.

jegesedésJegesedés

Jég képződhet a burkolaton lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből és páralecsapódásból. A páralecsapódás a legveszélyesebb, a vékony jégréteg nehezen vehető észre (ha az úttest nedves csillogása fényszórója fényében hirtelen matt fényűnek látszik – ez a biztos jele a burkolat jegesedésének). Ezért ha a levegő hőmérséklete +2°C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban vezessen, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok. Leggyakrabban azonban hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon áthaladva, illetve mélyebben fekvő útszakaszokon találkozhatunk jegesedéssel. Ilyenkor vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot. Kerüljük a hirtelen fékezést, de lassítsunk, és ne tegyünk heves kormánymozdulatokat. 40 km/h sebességgel haladó síkosság mentesítő tehergépkocsi mögött óvatosan közlekedjen, mert nem véletlenül jár arra a narancssárga szóróautó.

elakadásHa megtörtént a baj és elakadt

• Próbáljon mobiltelefonon segítséget kérni egy ismerőstől, főleg ha nagy traktorral rendelkező barátról van szó, vagy a 105-ös tűzoltósági számon, – ám ne feledje, a mentésre érkező jármű is elakadhat.

• Maradjon a járműben, autója védelmet nyújt a zord időjárás ellen, de szabadítsa ki a kipufogót a hóból és takarózzon be.

• Ha gyalog indul segítségért, jól jegyezze meg, hol hagyta autóját és mielőbb értesítse a tűzoltóságot a 105-ös hívószámon.

• Egyedül ne induljon segítségért!

A legfontosabb, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon. Magyarország úthálózatáról a közútkezelő internetes oldalán http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/default.aspx tájékozódhat, de az Útinform telefonszámán 06-1/336-2400 , vagy a televízió MTV Teletext 187. oldalán is kaphat friss információkat. Útközben hallgasson rádiót, ma már minden adó, legyen az közszolgálati, vagy kereskedelmi tájékoztatja a hallgatókat a legfrissebb tudnivalókról.

 

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.