Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Környezetszennyezési bírság az osztrák utakon

2013-11-08 10:24:00

Ha Ausztriában járva IG-L feliratot látunk a sebességkorlátozás alatt, fokozottan ügyeljünk a tempónkra, mert a szokásosnál magasabb büntetés jár a szabálysértésért.

Az IG-L (Immissionsschutzgesetz Luft) átmeneti sebességkorlátozást jelent egyes gyorsforgalmi- és autópálya szakaszokon. Célja az emberek, állatok, növények, földterületek védelme, megóvásuk a káros környezeti hatásoktól, így a légszennyezéstől, a zajártalomtól.

Ha egy adott területen túl magas a légszennyezettség, ideiglenesen limitálják az egyébként megengedett sebességet (általában 130 helyett 100 km/h ilyenkor a korlátozás), egyúttal feltüntetik a sebességkorlátozó jelzés alatt az IG-L feliratot.

Ennek oka, hogy alacsonyabb sebességnél kisebb a fogyasztás és ezáltal kevesebb káros kipufogógáz termelődik.

A korlátozást átlépőknek ilyen esetben nem csak gyorshajtásért kell fizetniük, hanem környezetkárosításért is, ami a sima gyorshajtási bírság többszörösére is rúghat!

Többek között a magyarok által gyakran használt A12 autópályán gyakori ez a jelzés.

A maximálisan kiszabható büntetés gyorshajtásért 726 Euró, ugyanez az IGL felirat hatálya alatt környezetvédelmi bűncselekmény miatt 2.800 Euro-ig terjedhet.

Nagyon oda kell figyelni tehát, de alapvetően az a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem is lépjük át az engedélyezett sebességet.

IG-L

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.