Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A telemark (és tulajdonképpen a modern síelés) története

2014-12-04 16:04:00

Telemarkról szóló cikksorozatunk második része

Sondre Norheim a modern síelés atyja. A Telemark tartományban fekvő Morgedal-i völgy legjobbja volt síugróként és síelőként. Saját maga készítette különleges léceit, amelyek ívelt oldalukban különböztek az akkoriban használatos lécektől.

telemark1866-ban megnyerte az első írásos emlékekben is szereplő síugró versenyt, valamint itt mutatta be először nagyobb közönség előtt az általa oly briliánsan kivitelezett sítechnikákat (telemark, krisztiania).

1868-ban Norvégiában már szinte mindenki ismerte nevét, bemutatta és oktatta sítechnikáit, megismerték sarokkötéseit, ívelt léceit. Az ő nevéhez köthető, hogy a síelés szabadidős sporttá lett.

1884-ben Amerikába emigrált és ott folytatta munkásságát. Ennek következménye, hogy Amerikában a mai napig jobban fennmaradt a telemark stílus, mint a világ más területein.

A síelés megismertetésében Fridtjof Nansen norvég felfedezőnek is hatalmas szerepe volt. 1888-ban elsőként szelte át síléceken Grönlandot, s az útjáról több nyelven megjelent könyvek elindították a síelés, a „sportok sportja” valódi tömegsporttá válását a világon.

A szakágak szétválása

telemark

A síelés technikái 1896-ban, a millecentenárium idején jutottak el Európába. Ekkor rendezték az első „lábszánkó” versenyeket Európában, melyeket – nem meglepő - a norvég sportolók hatalmas fölénnyel nyertek. A versenyeken a legkedveltebb számok a szlalom, a síugrás és a sífutás lettek, így ezek az ágak mindinkább előtérbe kerültek és rohamosan fejlődésnek indultak, a többi ág – köztük a telemark – háttérbe szorult. A síelés végleg különböző ágakra szakadt, különböző felszerelésigénnyel: síugrás – hosszú, széles, egyenes lécekkel; sífutás – hosszú, rendkívül vékony lécekkel; alpesi síelés – rövidebb, ívelt lécekkel.

A telemark csak nyomaiban maradt fönn: a síugrók és a sífutók felszerelésének szabadon mozgó, lerögzítetlen sarkában.

Az 1970-es években Amerikában újra reflektor fénybe került ez a feledésbe merült stílus. Ma már egyre népszerűbb szabadidő- és extrémsport Európában és Skandináviában is.

Forrás: www.telemark.hu, Tumbász Gergő

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.