Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Ausztria rejtett kincse: Kals-Matrei

2015-01-05 13:07:00

A kelet-tiroli sícentrum nem tartozik a legismertebbek közé, de nem mehetünk el szó nélkül mellette.

A kelet-tiroli síterepeket a magas hegyek, a kiváló hóviszonyok és a vad terepek teszik ismertté, így St. Jakob növekvő hírnevét a kiváló off piste lehetőségeknek és a sítúráknak köszönheti, Sillian az olasz határ menti sícentrum tökéletes családi üdülőhely, míg a Glossglockner Resort Kals-Matrei a Hohe Tauern Nemzeti Park mellett elhelyezkedve az egyik legváltozatosabb és legnagyobb síparadicsoma a tartománynak.

A Kals-Matrei 980 métertől 2426 méteres magasságban elhelyezkedő sícentrum 37 kilométernyi sípályával és 15 sífelvonóval büszkélkedhet. Talán ezek a számok a profi sízőket nem vonzzák, s egy egész hétre nem kötik le a kiváló sítudású vendégek energiáit, de a síterep inkább minőségével, mint mennyiségével szeretné lenyűgözni a látogatóit.

Kezdőknek kiváló bázis Kals. Húzófelvonóit már a falu lábánál igénybe vehetjük, melyek ritkán zsúfoltak, így kényelmes, pihentető tanulást biztosítanak a kezdőknek. Ezzel szemben Matrei, mely egyetlen piros pályával és egy felvonóval csatlakozik Kals-hoz. Habár kevésbé kényelmes és védett ez a terület a kilátás fantasztikus, és elég magasan fekszik ahhoz, hogy az elő- és utószezonban is remek választás legyen.

kals matrei sítérkép

Újoncok és középhaladók számára a legjobb pályák a Matrei oldalán találhatók, mely több nyugati fekvésű pályájának köszönhetően napos délutánokkal örvendeztethetik meg a hullámvasútszerű kék és piros pályákon sikló síbarátokat. A pályákra a Goldreid II ülőfelvonóval juthatunk fel.

Profik a tökéletesen kezelt piros és fekete pályákon csiszolhatják tudásukat, a tágas helynek köszönhetően tökéletesre fejleszthetik a gyors fordulást. Reggel Kals-ban a Blauspitz-en kezdjünk, amíg tökéletes a „bársony”, majd célozzuk meg a 17-es pályát. A piros és fekete pályák a KalsII gondola alatt kivételesek. A remek hóviszonyoknak köszönhetően néhány remek off-piste lehetőség is rendelkezésünkre áll, habár a sícentrum nem erről híres. A sítúrázás szerelmesei is megtalálják a kedvükre való túracélt, bár az igazán elkötelezett túrázók valószínű a nagyobb csúcsokat célozzák meg a Nemzeti Park területén.

Síelés közben és után

adler loungeÉtkezési időben legjobb a Blauspitz, ahol több tradicionális kelet-tiroli ételből is választhatunk. A kilátást a Hohe Tauern havas lejtőire nem sok minden múlja felül. Az Adler Lounge csak egy ugrásra van a rusztikus farmházaktól és panzióktól, de a modernt kialakítás és a több mint 60, 3000 méter feletti hegycsúcs látványa, plusz a napozó terasz…, hát tradicionális, vagy sem a lehető legjobb választás egy délutáni pihenőre az utolsó siklások előtt.

Kals egy 1500 állandó lakossal rendekező kis település, mely 12 kilométer hosszan terül el a völgyben, így az apres ski gyakorlatilag nem létezik. De, ha mi beérjük az Adler Lounge teraszán napozással, szaunázással, vagy a sífutással Ausztria legmagasabb hegyei között, akkor az ár nem sok, amit meg kell fizetnünk.

Matreiben, mely egy tradicionális kereskedő városka, egy kicsit nagyobb az élet, itt már többféle szálláslehetőség közül is választhatunk, így megszállhatunk vendégházban, üdülő apartmanokban, de akár négy csillagos szállodában is.

matrei

2013-ban nyitotta meg Kals-ban kapuit a Gradonna Mountain Resort, mely némileg mást nyújt, mint a farmházak, és nem is biztos, hogy mindenki igényeinek megfelel, de a Blauspitz lábánál álló önellátó apartmanok, melyek pályaszállások is egyben a modernebb beállítottságú vendégek igényeit maradéktalanul kielégítik.

A közeli, négy csillagos Taurerwirt picit messzebb helyezkedik el a pályáktól, de ajánlatában szauna, medence, kiváló ételek és igazi tiroli, családias vendégszeretet szerepel, mely nem csoda, hiszen már 60 éve ugyanaz a család üzemelteti a hotelt.

Próbálja ki, s élvezze a minőséget!

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.