Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Az Alpok leghosszabb sípályái

2015-01-11 19:32:00

Néhány a legkedveltebb hosszú pályák közül.

A hosszú pályákon való siklásnak több előnye is van. A pályák általában magasan kezdődnek, így gyönyörű kilátás kápráztatnak el minket, ráadásul több időt is tölthetünk a pályákon, hiszen kevesebb időt töltünk a felvonóknál való sorban állással, s a hosszú lejtők gyakran a hegy legkülönbözőbb részén vezetnek át.

Alpe d'Huez, Franciaország, Sarenne – 16 km-es fekete pálya

A Sarenne a Pic Blanc 3330 méteres magasságából egészen az 1860 m tengerszintfeletti magasságig vezet. Két részből áll: egy meglehetősen meredek szakasszal kezd, majd egy simább rész következik a völgyben. Elsődlegesen ez egy fekete pálya, de az igazi meredek szakasz elkerülhető. Egy friss porhavas napon a lesiklás kicsit tovább tarthat, míg a völgyi részen átjutunk az esetleg mély hóban.

Ischgl, Ausztria, Eleven – 11 km piros/fekete pálya

Ki gondolná, hogy az „Eleven” egy 11 km hosszú sípálya. Tirol legmagasabb pontján, a Greitspitze 2872 méteres csúcsán indul, és Ischgl-ben 1400 méteren ér véget. A pálya első része itt is fekete, majd piros. A pálya középső része az Idalp-on vezet végig, s egészen Ischgl központjáig vezet. Legkönnyebben az új Lange Wand C5-tel juthatunk a pálya tetejére, de használhatjuk a Greitspitz B4-e felvonót is.

Les Arcs, Franciaország, Aiguille Rouge - 8 km piros/fekete pálya

A kabinos felvonóval menjünk fel a síparadicsom legmagasabb pontjára, a 3226 m magas Aiguille Rouge, Vörös Tű csúcsra. Innen tudunk lesiklani az 1200 méteres magasságban fekvő városkába, Villaroger-be. Ez a sípálya nem csak hosszáról, de a több mint 2000 méteres függőleges szintkülönbségéről is nevezetes. A pályát fekete osztályba sorolták, de kb. a távolság egyharmada után pirossá szelídül, de még így is alapos sítudás kell legyőzéséhez. A legjobb, ha már reggel itt kezdünk, és korán sorban állunk a felvonónál, hogy még tömeg nélkül síelhessünk a pályán. A hó minősége szinte állandóan kiváló, mely egyrészt a magasságnak köszönhető, másrészt a pálya alacsonyabban fekvő részeinek északi fekvése biztosítja a hó színvonalát. (A képen pirossal jelölt a sípálya.)

Aiguille Rouge

Cervinia, Olaszország – 20 km piros pálya

A világ leghoszabb sípályáját a Piccolo Cervino-ról, vagy más néven a Klein Matterhorn-ról érhetjük el. Európa legmagasabb kabinos felvonójával juthatunk a pálya tetejére, mely a Klein Matternhorn gigantikus gleccserszakadéka felett visz át minket. A pálya 3883méteres! magasságból indul, és Valtournenche-be 1524 méteres magasságban ér véget 20 kilométeres siklás után, ahonnan felvonóval juthatunk vissza Cervinia pályáira. A Klein Matterhornról választhatjuk a 13 km hosszú Svájcba, Zermatt-ba vezető sípályát is, ha már unjuk a túl hosszú lesiklást, de bármelyiket is válasszuk, eleinte óriási gleccser mezőkön fogunk síelni, s majd utána meredek terep következik. A magasságnak köszönhetően a pályák novembertől egészen április közepéig síelhetők.

cervinia

Flaine, Franciaország, Cascades – 14 km kék pálya

A Cascades a leghosszabb kék pálya Európában. Flaine-ben a Les Grandes Platieres csúcsról indulva, 2500 méteres magasság-ból csússzon le Sixt-be. Élvezze a siklást lefelé, győzze le az 1800 méteres szintkülönbséget, gyönyörködjön a látványban. Mindenképen álljon meg a Gers étteremnél, pihenjen, ebédeljen és csodálja a lenyűgöző környezetet. Sixt-be érkezve ingyenes síbusszal juthat vissza a parkolóhoz Samoensbe.

Cascades

Val Cenis, Franciaország, L’Escargot - 10 km zöld pálya

A L’Escargot Európa leghosszabb 10 kilométeres zöld pályája. Ideális kezdőknek, akik már unják a bébi pályákat és kihívásokat keresnek a saját szintjükön. A pálya 2050 méterről indul, 1398 méteren ér véget és fenyvesek között vezet. A kilátás pazar, ellátni a Dent Parachee-től egészen a Grand Paradis-ig. A pálya inkább síelőknek mint boardozoknak való, mert a pálya nem túl meredek.

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.