Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Főbb szabályok Ausztria útjain

2015-01-15 11:37:00

A szabályok most nem változtak, de sosem árt ismételni őket!

Ausztria autópályái és úthálózata nagyszerűen kiépített, remekül kapcsolódnak a fő határátkelőhelyekhez, melyek éjjel s nappal is nyitva állnak. Ausztriában általában ugyan azok az általános szabályok vonatkoznak az autósokra, mint Európában máshol.

Ausztria úttérkép

Az első fő szabály, hogy az autópályákra és ’S’ utakra csak érvényes autópálya matricával lehet felhajtani, melyet belülre a szélvédőre, jól látható helyre kell ragasztani. A 2015-ös autópálya díjakról itt olvashat bővebben. A matricákat megvásárolhatjuk benzinkutakon, újságosoknál, postán, autóklubokban, de akár a szomszédos országok benzinkútjain, autóklubjaiban.

Fényszórók - Napközben nem kötelező a fényszórók használata, de javasolt a jobb láthatóság érdekében. A rendőrök akár meg is állítatnak minket és büntethetnek is, ha nincsenek bekapcsolva a fényszórók.

Téli vezetés - November 1 és április 15 között autóinkat fel kell készíteni a téli körülményekre, mely azt jelenti, hogy csak téli gumival felszerelt autókkal lehet közlekedni, ha van hó az úton, ha nincs. Nem árt, ha hólánc is van nálunk, mert előfordulhat, hogy rossz időjárási viszonyok között csak hólánc meglétével engednek be az országba.

18 év felett - Ausztriában csak 18 év felett, érvényes jogosítvánnyal vezethetünk, valamint szükséges még nemzetközi jogosítvány valamint az autó forgalmi engedélye és biztosítási papírjainak megléte is.

Ittas vezetés – Ausztriában legálisan vezethetünk, ha vérünkben az alkoholszint nem haladja meg az előírt mennyiséget, mely 50 milligramm alkohol 100 milliliter vérben. Buszvezetőknél, teherautó sofőröknél, valamint a kevesebb, mint két éve jogostvánnyal rendelkezőknél ez a szám 10 mg/100ml. Az osztrák törvények komolyan büntetik az ittas vezetést.

Biztonsági öv - használata az egész országban kötelező.

Motorosoknak – bukósisak viselése, fényszóró használata még nappal is és autópálya matrica vásárlása kötelező.

Láthatósági mellény – Elsősegély csomaggal, és láthatósági mellénnyel kötelező felszerelni autónkat, s utóbbit viselni is kötelező, ha kiszállunk az autóból, különösen rossz látási viszonyok mellett és éjszaka. Vezetés közben telefonálni csak kihangosítóval, head set használatával lehet.

Baleset – esetén kötelez értesíteni a rendőrséget, ha személyi sérülés is történt. Amennyiben csak anyagi kár keletkezett, úgy a rendőrség értesítésére csak akkor van szükség, ha nem tisztázható egyértelműen a felelősség.

Vészhívó számok (körzetszám nélkül)

Általános, európai vészhívószám: 112

Tűzoltók: 122

Rendőrség: 133

Mentők: 144

Orvos hívószám: 141

Hegyi mentők: 140

 

 

 

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.