Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Autónkat is készítsük fel a síelésre

2015-01-26 10:54:00

A biztonságos utazásért készítsük fel autónkat is a téli utazásra. De hogy hogyan, abban nyújtunk egy kis segítséget.

Mielőtt nekivágunk a havas hegyeknek, először is látogassuk meg megbízható autószerelőnket (minden autósnak van egy, akire esküszik). Ellenőriztessük vele az akkumulátort, a generátort, a kábeleket, a motor- és fékolaj szintjét. Nézzük meg az összes lámpa, index, vészvillogó működését is.

Egyszerű, mégis nagyon fontos az ablaktisztító folyadék fagyállóságának és mennyiségének ellenőrzése, szükség esetén utántöltése. Az ablaktisztító lapátot sem árt télire cserélni.

téli vezetésTélen az autó abroncsai fokozott jelentőséget kapnak a csúszós utakon, hiszen a négy gumi tulajdonképpen az egyetlen kapcsolatunk a csúszós hegyi úttal. Így az autó kerekeiben lévő nyomást állítsuk be az autó kézikönyvében meghatározott értékre, hiszen a kerekekben lévő nyomás a hőmérséklettel együtt csökken. A javasolt adatokat a vezető oldali ajtók pereménél, tanksapkánál megtaláljuk. Ne feledjük, télen a téli gumi használata a „hegyes” országokban kötelező, s gyakran a határ átlépésénél még a hólánc meglétét is ellenőrzik.

Elinduláskor, és menet közben figyeljünk a szélvédők és az oldal ablakok valamint a visszapillantó tükrök tisztaságára. Sőt ha megállunk pihenni, akkor a fényszórókról is takarítsuk le a havat, latyakot, hiszen látni és látszani alapvető fontosságú az esetlegesen rossz látási viszonyok között. Természetesen nem elég letisztítani a lámpákat, használni is kell őket. Fékezésnél egy apró trükköt is bevethetünk, hogy lassításunkra felhívjuk a mögöttünk haladó figyelmét. Kétszer, háromszor röviden lépjünk a fékre, így a féklámpák felvillantásával figyelmeztetve a mögöttünk haladót, hogy lassítani fogunk. Az emberi szemet vonzza a mozgás, így a mögöttünk haladó könnyebben észreveszi fékezési szándékunkat, ráadásul havas úton nem biztos, hogy jó ötlet rögtön beletaposni a fékbe.

Végezetül óvatosan a pedálokkal és a kormány mozdulatokkal! Lassabb, óvatosabb, meggondoltam pedálkezeléssel és kormányzással könnyebben elkerülhetjük az autó megcsúszását. Valamint koncentráljunk az előttünk levő útra. Ne nézelődjünk, bámészkodjunk, hiszen előre kell néznünk ahhoz, hogy meglássuk az előttünk lévő problémát mielőtt késő lenne.

mit vigyünk magunkkalNem elég az autót felkészíteni, mi magunknak is készen kell állnunk, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat. Így ha útnak indulunk, és az elegendő mindig legyen nálunk: elsősegély csomag, mobil töltő, meleg ruha, takaró, jégkaparó, kis ásó, elem lámpa, bika kábel, a gyerekeknek játék, zene, hólánc, mennyiségnél kicsit több enni-, innivaló, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor ragadunk valahol az úton hóátfúvás, vagy balereset miatt. S nagyon fontos, hogy ne hagyjuk a tankolást az utolsó pillanatra, hiszen az úton való veszteglés során a működő autóból kaphatunk csak meleget. Akár a tartalék üzemanyag is jó ötletnek tűnhet baj esetén.

 

 

Címkék

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.