Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Egész napos síprogram a Dolomitokban

2015-11-19 20:48:00

A jól megtervezett sítúra különlegessé varázsolja az átlagos síelést.

A legnépszerűbb síterepek már komplett „síköröket” javasolnak látogatóiknak, ráadásul különböző tudásszintekhez igazodva. Csak le kell tölteni az alkalmazást a mobilra, s a GPS megmondja, hol vagyunk, s merre érdemes mennünk.

Ha egész napos sítúrára készülünk, ne felejtsünk el időjárás jelentést nézni, felkészülni a lift kapcsolatokból, az utolsó lift indulásáról, legyen nálunk némi készpénz, mobil telefon és egy kis ennivaló.

A Cortina – Val Gardena – Cortina ( 80 km ) kör a híres Rejtett Völgy pályát, ló vontatta „felvonót”, fás völgyeket, és nagyszerű hegyi ételeket kínál.

hidden valley

Nem véletlen, hogy a leghosszabb egy napos sítúrát a Dolomiti Supeski régióban tehetjük, hiszen itt egy síbérlettel akár 1200 km-nyi sípályán csúszhatunk 12 különböző völgyben. Az óriási kiterjedésű sírégió ugyan szeparált részekből áll, mégis 40 éve létezik a részek közötti kapcsolat, így az egyik végéből a másik végébe juthatunk a síterepnek.

A Dolomiti Superski egyik legnagyobb rendszere a Sella Ronda, mely egy kb. fél nap alatt teljesíthető 37 km hosszú, 23 sípályából és 14 felvonóból álló kör, mely órajárással megegyező és ellenkező irányban is besíelhető. Az élvezetes kirándulás önállóan teljesíthető egy jó síelő számára, hiszen a kör pályái nagyrészt kék és piros jelzésűek.

pizarlaraHol is kezdjük a napi túrát? A leghosszabb útvonal bejárásához a lehető leghamarabb kell elindulnunk a Cortina Cinque Torri területről, síeljünk át a Lagazuoi-n le a híres Rejtett Völgybe. A pálya alján kapjunk el egy ló vontatta felvonót, hogy kapcsolódjunk a Sella Rondához, melyet az óra járásával megegyező irányba járjunk be, Colfosco körül Alta Badia-ban (ez a rész a hegyi ételekről híres, érdemes egy kicsit feltöltődni egy gyors korai ebéddel, vagy egy késői pótreggelivel). Innen a pályák egy gyönyörű fás völgyön vezetnek keresztül a Passo Gardena-hoz, s innen tovább le Val Gardenába fekete vagy piros pályán kedvünk szerint. Ha az időnk még engedi, akkor síeljünk Selva-n keresztül St. Christina-ba. Sajnos arra egy nap nem jut elég idő, hogy egy síbusszal átjussunk Ortisei-be és síeljünk Alpe d Suisi-ben is, így kénytelenek vagyunk visszafelé venni az irányt. A Sella Ronda-t érjük el Canazei-nél, s vissza a Rejtett Völgybe. Sajnos itt már nincs lift csatlakozás, így kénytelenek vagyunk síbuszra szállni, így visszajutva Cortina-ba.

ló vontatta lift

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.