Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

A helyes síöltözetről

2016-02-13 19:19:00

Ha fázunk síelés közben, akkor nem megfelelően öltöztünk fel.

 

Ha az öltözetünk a nap végére izzadságtól nedves, akkor ismét a rosszul megválasztott síruházatot okolhatjuk. Vásárlásnál ne csak azt nézzük, hogy ruhánk trendi legyen, hanem tartsunk be néhány szabályt.

sídzseki1. Első a funkcionalitás: A vásárlás alkalmával próbáljunk nagyobb figyelmet fordítani inkább a termék anyagára, a cipzárak gond nélküli működésére, a kis praktikus zsebekre, melyekből szükség esetén akár a mobil telefon, akár a síbérlet könnyen elővehető és kevesebbet a külső megjelenésre. Kérdéseinket bátran tegyük fel a bolti eladóknak, általában a sífelszereléseket áruló üzletekben felkészült dolgozók segítenek a választásban. Azért nem árt megnézni a bevarrt címkéket, kezelési útmutatókat. Esetleg próbáljuk elképzelni magunkat, amint a síbérlet után keresgélünk, vagy a telefonunkat próbáljuk elővenni hívás esetén.

2. Rétegek! A komfortérzet titka. Mint a hagyma rétegei, úgy kell ruházatunknak kinéznie. Szükségünk van egy meleg alsóruházatra, egy szigetelő rétegre, majd egy védő, vízlepergető felsőre. Ha még egy könnyű hátizsákunk is van, akkor akár a köztes réteget levehetjük, illetve visszavehetjük, ha az időjárási viszonyok változnak.

síalsóruházat3. Meleg alsónemű. Az alsónemű fontosságát gyakran alábecsülik. De ha nem szeretnénk estére a saját izzadságunkban úszni, akkor ez a réteg kötelező. Ne feledjük egy hagyományos póló, mely tiszta pamutból készül, nem helyettesíti a jól megválasztott síalsóruházatot. Anyaguk legyen szintetikus, vagy még jobb, ha gyapjú, mert ezek az anyagok könnyebben engedik a nedvességet távozni.

4.Vízálló, széltűrő, és lélegző síruházat. Nagyon fontos, hogy ruházatunk, mind a dzseki, mind a sínadrág 100%-ig vízálló legyen, és nem árt, ha lélegző anyagból készül, mely segít a nedvesség elpárolgásában. A gyártó cégek évről évre fejlesztik a síruházatok készítési technikáját, így egyre jobb és kényelmesebb ruhákban csúszhatunk.

5. Sízokni, kesztyű és sisak, mind, mind fontos részei a síruházatnak. A sízokninak kötelező jelleggel jól kell illeszkednie és megfelelő anyagból kell lennie, hogy megelőzzük a láb izzadását. A kesztyűnek 100 %-ig vízállónak kell lennie, hogy a kezünket is melegen tartsa, főleg snowboardosoknak fontos, hiszen az Ő kezük többet van a hóban. A sísakról tilos elfeledkezni, több balesetben életmentő szerepe van. Jól illeszkedőnek, szellőzőnek, kényelmesnek és jó minőségűnek kell lennie.

6. Vásároljunk? Béreljünk? Egy komplett síruházat meglehetősen drága lehet, melyet nem mindenki engedhet meg magának, így jó ötlet lehet akár barátoktól, vagy erre szakosodott boltokból kölcsönözni. De akár használt ruházatot is vásárolhatunk, a szezon végén kedvezményesen árulják az elmúlt szezon ruháit.

A téli síszabadságon akkor fogjuk jól érezni magunkat, ha kényelmesen síelünk.

sísisak

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.