Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

12. AUDI-FIS Női Sí Világkupa, Semmering

2016-12-21 19:08:00

Éjszakai szlalom és óriás szlalom az Alsó-Ausztriai "Zauberberg"-en

Semmering1995 óta rendeznek női sí világkupa futamokat "Zauberberg" Semmeringen. A Bécsi-Alpok sí hagyománya azonban sokkal távolabbra nyúlik vissza. Ma Semmering elsősorban a családokat és a közeli települések síelőit vonzza, valamint a szomszédos keleti országok síelőinek nyújt széles téli sportolási lehetőséget. A december 28-29.-én megrendezésre kerülő női sí világkupa futam már a 12. alkalom itt Semmeringen - egy óriás szlalom és egy éjszakai szlalom versenyszámmal.

Semmering"Amellett, hogy nagy sportesemény a Sí Világkupa futam, több változatos programot is jelent Semmeringen és fontos gazdasági motorja a régiónak is egyben", mondja Dr. Petra Bohuslav sportoló. Az első eseményre több mint 20 évvel ezelőtt került sor, 1995 decemberében, majd 1996-tól kapott fix helyet a FIS versenynaptárban.

Semmeringen a téli sportoknak valóságos történelme van. Már 1892-ben egy riport számolt be olyan hótalpas túráról, amely rettenthetetlenül, egy lavina sebességével haladt lefelé a hegyről. Ez azt követően történt, miután a szomszédos stájer Mürzzuschlagból származó úttörők, Max Kleinoscheg és Toni Schruf bemutatta ezt az új sportot Semmeringen. A mürzzuschlagi Télisport Múzeum egész világra kiterjedő, átfogó gyűjteménnyel rendelkezik, megemlékezik erről az úttörő időszakról is.

Ma Semmering egy modern és család-orientált téli üdülőhely, mindössze egy órányira Bécstől vagy Graztól és egyaránt könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal. A Hirschenkogel sípályái mindamellett hogy tökéletesen karbantartott sípályák modern felvonókkal, egyben Európában egyedülálló éjszakai síelési lehetőségeket kínálnak, beleértve egy megvilágított kaland felvonóval.

Egyesület nagy hagyományokkal: WSV Semmering

Majdnem pontosan 70 évvel ezelőtt , 1946. november 16.-án alakították meg a Wintersportverein Semmering-et. Már az első években szervezett az egyesület sí versenyeket. 1952-ben a Wintersportverein Semmering már megrendezte az osztrák sí-bajnokságot, a sípálya nagy eseményét.

A programba tartozott a síugrás és sífutás is. A sportsikerek gyorsan jelentkeztek. A WSV Semmering legsikeresebb sportolói: a világbajnok Trude Klecker (1954 / Oslo, szlalom) és a szánkózás világbajnoka Hans Krausner (1955 / Oslo). Napjainkban Ines Beran (született 1995-ben) semmeringi síversenyző tört be a világ vezető sízői közé.

Ma WSV Semmering, mint a harmadik legjelentősebb síközpont Alsó-Ausztriában, egy korszerűen felszerelt klub több száz taggal. 1995 óta sikeresen szervezi a női sí világkupa versenyeket.

A több, mint 20 éves versenyzés történetében egyszer fordult elő, 2014-ben, hogy nem lehetett megrendezni a versenyt, mivel a váratlan decemberi meleg időjárás itt is, mint világszerte komoly problémákat okozott a sípályákon. Minden erőfeszítés ellenére Semmeringet törölni kellett az azévi versenynaptárból. A verseny átkerült a tiroli Kühtaiba.

Az idei verseny program december 27.-én, kedden Neunkirchenben. 28.-án, szerdán az óriásszlalom kerül megrendezésre és csütörtökön az esti verseny. Rendkívül széleskörű kísérőprogram várja az érdeklődőket, csakúgy, mint minden finomsággal a helyi gasztronómiai vállalkozások.

 

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.