Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

2017-es Szlovák autópálya matrica árak

2017-01-09 19:25:00

Jó tudni, ha a szlovák síparadicsomokat célozzuk meg!

A Szlovák Köztársaságban 2015. december 1-jétől üzemel az autópálya- és autóúthálózat kijelölt szakaszainak használatáért autópálya-matrica formájában fizetett útdíjat nyilvántartó elektronikus rendszer. Az autópálya-matrica díjfizetési rendszer elektronizálása változást hozott a matricák megjelenési formájában is: a papír alapú autópálya-matricákat az elektronikus formában létező matricák váltották fel.

Szlovák díjköteles utak

A Szlovák Köztársaság területén a kijelölt autópálya- és autóútszakaszok használata előtt autópálya-matricát szükséges vásárolni alapesetben a 3,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekre.

Az autópálya matrica autópályákon és gyorsforgalmi utakon kijelölt útszakaszok használatáért fizetendő, időben korlátozott érvényességű díj független a megtett út hosszától vagy az utak számától. A Szlovák Köztársaság területén éves, 30 napos vagy 10 napos autópálya matrica vásárolható, miközben:

• az éves autópálya matrica az adott naptári év január 1-jétől (vagy a vétel napjától) a rákövetkező naptári év január 31-éig érvényes,

• a 30 napos autópálya matrica az ügyfél által meghatározott első naptól számított 30 napig érvényes,

• a 10 napos a autópálya matrica az ügyfél által meghatározott első naptól számított 10 napig érvényes.

Személyautókra vonatkozó szlovák autópálya matrica árak 2017:

10 napig érvényes matrica ára - 10 EUR

1 hónapig érvényes matrica ára - 14 EUR

1 évre szóló matrica ára - 50 EUR

Motorral az autópályák használata ingyenes.

Az elektronikus autópálya matrica rendszer az autópálya matrica díjköteles járművek ill. utánfutók, pótkocsik nyilvántartásán alapszik, itt. tartják nyilván többek között nyilván a konkrét jármű adatait, a kifizetett autópálya matrica érvényességét és típusát.

Az elektronikus autópálya matricát az ügyfél elektronikus értékesítési csatornák– internetes portál, mobil berendezésen futtatott mobilalkalmazás révén vagy – a leggyakrabban üzemanyagtöltő állomásokon elhelyezett értékesítési pontokon, vagy leginkább határátkelőhelyeken elhelyezett önkiszolgáló berendezések révén vásárolhatja meg. Az autópálya matrica megfizethető bankkártyával (értékesítési pontokon, internetes portálon, mobilalkalmazás vagy önkiszolgáló berendezés) vagy készpénzben (értékesítési pontok).

Az elektronikus autópálya matrica megfizetését követően az ügyfél egy autópálya matrica vásárlását igazoló elismervényt kap – „Autópálya matrica vásárlását igazoló elismervény, egyszerűsített számla“, (több darab autópálya matrica internetes portálon történő vásárlása esetén az ügyfél „Kifizetést igazoló elismervény, egyszerűsített számla“) igazolást kap. Az elismervény a szlovák T.t. 488/2013. számú érvényes törvénye értelmében igazolja az autópálya matrica megfizetésének tényét és a szlovák T.t. 222/2004. számú érvényes törvénye értelmében egyúttal adóbizonylatként szolgál. Az említett elismervény más kötelező adatokon kívül tartalmazza a jármű azonosítási adatait (forgalmi rendszám, a járművet regisztráló ország neve) és a megfizetett autópálya matrica típusa és lejárati ideje.

A jármű vagy a járműszerelvény vezetője köteles az autópályákon és gyorsforgalmi utakon kijelölt útszakaszok használatát megelőzően autópálya matricát vásárolni. A jármű vagy a járműszerelvény üzemeltetője köteles bebiztosítani, hogy a díjköteles autópályákon és gyorsforgalmi utakon kijelölt útszakaszokat használó járművére vagy járműszerelvényre az autópálya matricavásárlás kötelezettségnek eleget tegyen.

Megengedett sebességek Szlovákia útjain:

szlovák sebességhatárok

Forrás

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.