Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Európai hóhelyzet

2017-01-25 21:02:00

Mit várhatunk a következő napokban?

Galtür

Az elmúlt héten Európa legnagyobb részén sokat sütött és fantasztikus kondíciójú pályák várták a síelni vágyókat az elmúlt hetek erős havazásainak köszönhetően. Az Alpokban folytatódik a napos, tiszta idő, havazás sem várható, de a Pireneusok területére kb. 30 cm havat jósolnak a következő napokra.

A Francia Alpokban a száraz, napos idő dominált az elmúlt napokban és a hőmérséklet csak kicsit lopódzott feljebb, nagyszerű síkörülményeket teremtve. A legjobb a hóhelyzet Montgenevre területén, ahol 110-220 cm, Courchevelben és Val Thorensben, ahol 90-170 cm, La Taniaban, itt 72-170 cm hó vár ránk. Alpe d’Huezben 70-160 cm-nyi, Val s’Isere és Tignes lejtőin 74-135 cm-es hóréteg fedi a lejtőket. A következő napokban néhány centiméternyi havacska hullik, felfrissítve a Francia Alpok pályáit, míg a Pireneusok francia lejtőire (Porte Puymorens, Auron, Les Angles, Font-Romeu, Forigueres) egy kicsit több, kb 30 cm hó hullik,

Ausztria sícentrumai napos éggel, és kiváló látási viszonyokkal büszkélkedhettek a héten, ráadásul a lejtők kiváló állapotban vannak a gondos ratrakolásnak és fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően. A hóviszonyok kiválóak, és nem csak a gleccsereken, hanem például Obertauernben, ahol 125-172 cm-nyi a hóréteg vastagsága, vagy St. Anton am Arlberg lejtőin, ahol 50-150 cm-es a havacska, de Obergurgl-Hochgurgl üzemeltetői sem kesereghetnek, hiszen itt 38-124 cm-es hó várja a síelni vágyókat. A következő három napban nem várható havazás Ausztria pályáin

Az elmúlt napok erős szele továbbállt Svájc, főleg Saas-Fee és Zermatt pályáiról, helyett napsütés és ragyogó pályák várják a síelőket. A hóviszonyok főleg a felső pályákon kiválóak, az alacsonyabban fekvő lejtőkön kissé kásásodhat. A Svájci Alpok teljes területén kiválóak a hóviszonyok, de Nendaz, Laax, Elm és Melchsee-Frutt pályái büszkélkednek a legvastagabb hótakaróval. A következő három napban néhány centiméter friss hó érkezhet a svájci pályákra, köztük Saas-Fee és Zermatt lejtőire is.

Olaszországban a napsütés dominált az elmúlt napokban. A pályákon kiváló minőségű hó várta a síelőket, bár délutánra a napsütés megtette hatását és a pályák felpuhultak kissé. A pályán kívüli síelési lehetőségek korlátozottak, vagy egyáltalán nem megengedettek a lavina veszély miatt. A legjobb pályákat Abruzzo-ban találjuk, ahol az alacsonyan fekvő pályákat is két méteres hóréteg takarja. A legvastagabb a hótakaró még Baronecchia, Sestriere és Cervinia –Breuil lejtőin. A Piemonte-i régióra a következő három napoban 25 cm-es havat jósolnak a meteorológusok, míg máshol csak pár centiméteres havacska frissítheti fel a pályákat.

Contamines

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.