Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Síelők tízparancsolata

2017-02-02 18:27:00

Amit minden síelőnek tudnia és alkalmaznia kell!

síszabályokA következő szabályokkal minden síbarátnak tisztában kell lennie aki a pályára teszi léceit.

Nézzük szépen sorban a pályákon való viselkedés alapvető elemeit:

1. A többi síző és snowboardos figyelembevétele

A pályákon mindenkinek, sízőnek és snowboardosnak egyaránt, úgy kell viselkednie, hogy a többi sportolónak ne okozzon kárt, senkit ne veszélyeztessen. Ez nem csak a viselkedésünkre vonatkozik, hanem hiányos (vagy éppen újfejlesztésű) felszerelésünkből adódó balesetek, károk okozásáért is felelősséggel tartozunk.

2. A sebességünk és irányunk kontrollálása

Ugyan úgy mint az utakon a sípályákon is haladási sebességünket és a haladás módját a tudásunknak, a terep- és hóviszonyoknak megfelelően kell megválasztani.

Az ütközéses balesetek legtöbbször a nagy sebesség és a kontrollálatlan lesiklás következményei. A pályákon lesiklóknak képesnek kell lenniük megállni vagy kikerülni a feltűnő akadályokat, legyen az egy lassabb síző vagy egy tereptárgy. A széleken, a pályák végénél, és a felvonók környékén fokozott figyelemmel kell sízni.

3. A csúszás irányának megválasztása

A hátulról érkező sízőnek kell az előtte haladóra figyelnie (ugye hátul senkinek sincs szeme), és haladási irányát úgy megválasztania, hogy az előtte sízőt ne veszélyeztesse.

A sízés és snowboardozás szerelmesei pontosan a szabadságot, szeretik e sportban, éppen ezért nincs meghatározva egy konkrét haladási útvonal, melyet mindenkinek be kell tartania. De ! Az elől haladó sízőnek van elsőbbsége, így ha mi mögé kerülünk, figyelnünk kell, hogy az előttünk haladónak még hirtelen irányváltoztatás esetén is maradjon elegendő helye.

Sílift nyomában, illetve 4 méternél közelebb síelni tilos.

A ratrak vagyis a hótaposó gép veszélyes, ezért hang és fényjelzéssel közlekedik. Ilyen ratrakot 4 méteren belül nem szabad megközelíteni!

síszabályok4. Előzés

Előzni minden irányból lehet, de mindig csak a megfelelő távolság megtartásával, úgy, hogy az előttünk haladónak mindenféle mozgáshoz elegendő helyet hagyjunk. Ne feledjük, hogy az előzés nem csak addig tart, amig a sporttárs mellé érünk.

5. Pályára érkezés, elindulás

Minden sízőnek és snowboardosnak aki pályára érkezik, megállás után újra indul, meg kell győződnie róla (minden irányból), hogy ezt baleset mentesen másokra és önmagára nézve veszélytelenül teheti meg. Ha lassan is, de halad a síző, akkor az előzés szabályainak figyelembe vételével a gyorsabbak ki tudják kerülni.

Tehát aki elindul, felfelé is körül kell néznie.

6. Megállás

 Szűk vagy be nem látható helyeken megállni nem szabad, a leskilás folyamatát szükségtelenül feltartani balesetveszélyes. Esést követően a lehető leggyorsabban szabaddá kell tenni a szűk pályát. Megállni csak a pályák szélén lehet, kivételt képeznek a széles kényelmes pályák.

A be nem látható helyeket szabadon kell hagyni.

7. Pályán gyaloglás, szánkózás

Ha már muszáj a pályán gyalogolnunk, akkor ezt a pálya szélén tegyük, így kevésbé akadályozzuk a sízőket.

A sípálya a sielőké! A sípályán való szánkózás nagyon veszélyes. A szánkózás az erre kijelölt ródlipályán történjen.

8. A jelzések figyelembevétele

A pályák jelzéseit mindig vegyük figyelembe. Ezek tájékoztatnak minket a pálya nehézségi fokáról, esetleges veszélyhelyzetekről. Amennyiben egy pályán tiltó vagy veszélyt jelző táblát helyeznek el, az kötelező érvényű minden síző, snowboaros, gyalogló számára.

9. Segítségnyújtás

Baleset esetén a segítség nyújtás kötelező ! A segítségnyújtás nem csak törvényes kötelesség, hanem a sportszerű viselkedés követelménye is, mely magában foglalja az elsősegélynyújtást, a mentők értesítését és a baleset helyszínének biztosítását. A FIS szerint a helyszín elhagyása ugyan olyan cserbenhagyásnak minősül, mintha az a közúton történt volna.

10.Kötelező személyazonosítás

Baleset esetén minden helyszínen jelenlévőnek meg kell adnia az adatait függetlenül attól, hogy milyen minőségben tartózkodik a baleset helyszínén. Minden jelenlévőnek állampolgári kötelessége a mentők és a rendőrség segítése a felelősség megállapításában.

síszabályok

Hozzászólások

Régebbi cikkeinket ide kattintva találhatják.