Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Zakopane és környéke

Távolság Budapesttől:
323 km
Síterep weboldala:
Síterep email címe:
 
Magasság:
1000 - 1987 m
Szintkülönbség:
987 m
 
Síliftek száma:
33
Kabin:
2
Álló:
6
Ülő:
25
 
Hóréteg vastagsága:
Nincs adat
Zakopane és környéke
 
Sípályák hossza:
33 km
Működő sípálya:
0 km
Fekete:
9 km
Vörös:
11 km
Kék:
13 km
 
Zöld:
-
Sífutó:
-
 

Zakopane hírnevét többek között a kitűnő síelési lehetőségeknek köszönheti. E sportnak itt közel százéves hagyománya van: nem ok nélkül tartják a várost a síelés bölcsőjének és Lengyelország téli fővárosának. Ez a hangulatosan gyönyörű (vagy gyönyörűen hangulatos) kisváros, ahol nem is olyan régen, a XIX. században épült az első szálloda, ma már egy svájci alpesi településre emlékeztet. Múltat idéző erkélyes, zsindelyes, jellegzetes gural (őslakosok által épített) faházairól, dzsessz- és rockzenétől hangos pincehelyiségeiről legalább annyira híres, mint felhőkbe vesző hegycsúcsairól. A város két kilométeres körzetében több mint ötven lift szállítja a síelőket ezer-kétezer méter magasságba különböző nehézségi fokú sípályákhoz.

A téli sportok gyakorlása szempontjából a legjobb adottságai a Kasprowi-csúcs környékének vannak. Kuźnicéből új kabinos felvonó visz föl a csúcsra. Annak is érdemes felmenni a csúcsra, aki nem szeretné felkötni a léceket. A felvonók ugyanis lefelé is közlekednek… A lejtőkön, a Goryczkowy és a Gąsienicowy völgykatlanban székes felvonók működnek. A síszezon itt általában május első napjáig is eltart.

A másik ismert síterep a Gubałówka, amelyre sikló visz föl, s amelynek lejtőin néhány csákányos felvonó működik. A sípálya ki van világítva és szükség esetén hóágyúzzák is.

Nagy népszerűségnek örvend a Nosal lejtője, amelyet szintén hóágyúznak és kivilágítanak, itt tucatnyi csákányos, valamint egy székes felvonó jár.

Kezdőknek való ismert, szintén kivilágított és hóágyúzott lejtő a Koziniec. Érdemes ajánlani továbbá a Kasprowy szálló melletti Polana Szymoszkowára, valamint a Harendára vezető pályákat. Mindét pálya rendelkezik a mesterséges behavazáshoz szükséges berendezéssel, valamint világítással is.

A Gubałówka és a Witowska-magura láncolatai igen alkalmasak a sítúrákra. Télen a hegyhátak csendesek, szinte teljesen néptelenek, és a természetes hó, nagy vastagságára való tekintettel, nagyon sokáig megmarad. A sífutás szerelmeseinek Zakopane a Krokwia síugrósánc környékén nyújt kiváló terepet.

Zakopanéban számos olyan kölcsönző található, ahol sífelszerelést és snowboardot bérelhetünk, s szinte minden sípályán hivatásos síoktatók kínálják fel szolgálataikat.

Aprés ski: éttermek, regionális kocsmák, bárok, disco, korcsolyapálya, aquapark, motorszánozás.

Síbérlet: több helyen félnapos, 1,2,3,4,5,6,7 napos vagy pontrendszeres rendszerben működik, a különböző felvonókra különböző jegyek

érvényesek.

Zakopane főutcáján, a Krupówkin azonban – amely az öt leghíresebb lengyel utcák egyike – mindenképpen végig kell sétálni. A világ nemzeteinek találkahelye ez, ahol bizony éjjel-nappal rengetegen korzóznak az elegáns üzletek, ajándékboltok, éttermek, kávézók között.

A városban 2006 decemberében nyílt meg az Aqua Park 36 fokos termálvizes külső medencével, fedett rekreációs medencével, pancsolóval, hatalmas csúszdákkal, szaunakomplexummal, tekepályával, fitneszklubbal azoknak, akik síelés előtt vagy után, esetleg helyett „vizes” élményekre vágynak.

Innen csak egy ugrásnyira található Lengyelország középkori fővárosa, Krakkó. S noha a csodás várost aligha lehet egy nap alatt megismerni, azért mégis érdemes felkeresni, mivel alig több, mint egyórás autózással vagy buszozással elérhető Zakopanéból. A Wawel, az épségben megmaradt királyi vár és az óváros az UNESCO-világörökség része. *

Hozzászólások