Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Nagy Hideg-hegy

Távolság Budapesttől:
68 km
Síterep weboldala:
Síterep email címe:
 
Magasság:
630 - 860 m
Szintkülönbség:
230 m
 
Síliftek száma:
3
Ülő:
3
 
Hóréteg vastagsága:
25-40 cm
Utolsó havazás dátuma:
2017-01-14
Nagy Hideg-hegy
 
Sípályák hossza:
900 m
Fekete:
-
Vörös:
400 m
Kék:
500 m
 
Zöld:
-
Sífutó:
-
 

A 2011/12-es szezonban technikai okok miatt sajnos nem fognak üzemelni sífelvonók és a sípályák.

 A síbuszok hétvégenként menetrend szerint közlekedni fognak és Nagy Hideg-hegyen a turistaház is nyitva áll vendégek előtt.

Nagy Hideg-hegy a Börzsöny szívében, a Duna Ipoly Nemzeti Park területén található, 864 méter magasságban. A hegycsúcsra épült turistaház az ország egyik legmagasabb pontján fekvő, kőből épült turistaháza. A sípályák fejlesztés alatt állnak, ezért előfordulhat, hogy nem mindegyik üzemel még ha a hóviszonyok megfelelőek is.

Kezdők számára a magas-taxi turistaház előtti rét az alkalmas terep, ahol egy Poma lift működik. A hideg-hegyi turistaház előtti katlan ugyancsak jó kezdőterep. Középhaladók számára a hideg-hegyi háztól induló 3. sz. "déli" pálya a legkényelmesebb, ennek aljában balra tartva a piros X síúton eljut a 2. sz. pályáig, majd a sífelvonó völgyállomásáig. A turistaháztól a hegygerinc alatti úton érhető el a két északi pálya. Jobbra indul a 2. számú, "kis-északi," a "sánclejtő," ez középnehéz, "piros" pálya. Csak haladóknak, gyakorlott sízőknek való az 1. sz. pálya, a közel 1000 m hosszú és 200 m szintkülönbségű "nagy északi". 

A sípályákhoz tartozó és jelenleg üzemelő liftek:

1. déli pályához tartozó tányéros,

2. északi tetejéhez tartozó tányéros,

3. Taxi-rét szélén található húzós lift tanulók számára.

A sífutás kedvelőinek :

* A Magas-Taxi réten körbe és nyolcas alakban.

* Magas-Taxi turista háztól a rakodó irányába, majd onnan a déli sípálya aljáig.

Sítúrázók a hegy éjszakai vendégei. Mikor levonul mindenki a hegyről, ők akkor indulnak csak neki, hogy ismét nyüzsgést vigyenek a turistaházba. Természetesen nem csak este várják őket, hanem nap közben is, tulajdonképpen bármikor, hisz nekik még felvonókra sincs szükségük.

Igyekeznek hűek lenni a hagyományokhoz és támogatni a legrégebbi, telemark stílus népszerűsítést. Csapatukban is számos „szabadsarkú” síző csúszik, őket mindig a legnagyobb örömmel fogadják. 4 telemarkos síbérlet vásárlása után egy ingyenes tiszteletjegyet ajándékoznak.

Free style: ahogy nő az igény a pályán kívüli sízésre,a pálya üzemeltetői is  egyre több figyelmet fordítanak az erdőkre. Szűzhavak és kezeletlen részek szerelmeseinek jelölni fogják az általuk kevésbé veszélyesnek tartott pályaszéleket, ám a személyi és tárgyi sérülésekért felelőséget nem vállalnak!

Snowboardosoknak: az elmúlt években meglepően sok deszkás látogatott el Hideg-hegyre. Segítségükkel és közreműködésükkel egy snowboard parkot építettek a turistaház mellett a Snowman csapatával. Kezdetben valószínűleg csak pár elemmel, de ahogyan nő az érdeklődők száma, ez biztosan változni fog.

Szánkózni vágyó vendégeink számára: az Ipoly Erdő Zrt-vel közösen Királyréten szánkópályát alakítanak ki, így a szánkósok is gondtalanul élvezhetik a csúszás örömét. A Nagy Hideg-hegyen balesetveszély miatt, szánkózni tilos volt!

 

Címkék

Hozzászólások