Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Borsafüred

Távolság Budapesttől:
km
Síterep weboldala:
Magasság:
850 - 1350 m
Szintkülönbség:
500 m
 
Síliftek száma:
2
Álló:
1
Ülő:
1
 
Hóréteg vastagsága:
Nincs adat
Borsafüred
 
Sípályák hossza:
3 km
Fekete:
-
Vörös:
3 km
Kék:
-
 
Zöld:
-
Sífutó:
-
 

Bár a sísport már a XIX. század végétől jelen volt a hegységben, első nagy fellángolását a második bécsi döntést követően, 1940-44 között élte meg. Borsafüred akkoriban a télisportok magyar szerelmeseinek egyik első számú célpontja lett.

Az első kiépített sípálya 1942 telére készült el, a Borsafüred feletti Ló-havas északi oldalán. Az impozáns, mintegy 3 km hosszan 840 m szintkülönbséget elérő „olimpiai pálya” (merthogy annak készült) akkortájt nemzetközi viszonylatban is igen színvonalasnak számított. A tervbe vett Magyar Nemzeti Téli Sportközpont részeként felépült a 90 méteres borsafüredi síugrósánc is.

A háború végeredménye aztán megpecsételte a nagyra törő magyar terveket, de a létesítmények végülis megmaradtak. Az olimpiai sípálya 1988-ig számos belföldi és nemzetközi verseny színhelyéül szolgált. A rendszerváltás után gazda nélkül maradt és elhanyagolódott, jelenleg viszont újra használható.

A történeti bevezetőben említett olimpiai pálya és a jelenleg építés alatt álló új pálya mellett az Asztal-tető északi oldalában 1975-78 között épített, közepes nehézségű Runc-Ştiol és Ştiol pályák üzemelnek, ezek egymás után következnek. Hóra általában november végétől március végéig számíthatunk.

Az alsó pálya (Runc-Ştiol) hossza 2 km, szintkülönbsége 500 m, kétszemélyes ülőlift szolgálja ki (melyet megfelelő létszám esetén akár nyáron is beindítanak a turistáknak). A felső pálya (Ştiol) 700 m hosszú, 180 m szintkülönbséggel, csákányos felvonóval.

Éjszakai világítás nincs. *

 

Címkék

Hozzászólások