Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Alaptudnivalók a snowboardról

2011-10-04 11:25:00

A snowboard története az 1960-as évek Amerikájáig nyúlik vissza, ahol a gördeszka és szörf már népes rajongótábort szerzett magának. De a téli hónapokban a deszkarajongóknak hiányzott az adrenalin, egészen addig, míg Michigan-ben egy apuka két síléc összecsavarozásával feltalálta a mai snowboard elődjét. Majd később szélesebb vízisík összerakásával készült el az első snurfer, melyből több mint 100 ezer darabot adtak el. De az igazi snowboard akkor született meg, amikor a lábrögzítő felkerült a deszkára. E remek ötlet Jake Burton Carpenter nevéhez fűződik, aki 1977-ben saját céget alapított a deszka gyártására, s még most is e cég a legmeghatározóbb gyártó a snowboard piacán.

A deszka folyamatos fejlődésen megy keresztül (alapanyag, élek, stb.), rajongó tábora egyre nő, s elkezdenek versenyeket rendezni, melyek népszerűek és látványosak, így nem csoda, ha a sok-sok küzdelem meghozta gyümölcsét, és a snowboard a naganoi téli olimpián már hivatalos versenyszámként szerepel.

A sízők és snowboardosok jól megférnek egymás mellett a sípályán és az egyre nagyobb teret hódító fun parkokban, mely nélkül egy magára valamit is adó sícentrum már nem működhet. A legújabb snowboardok szerkezete már nagyon hasonlít a sílécek felépítéséhez. A board orr részének feladata, hogy a deszkát a hó felszínére irányítsa. A felhajtás íve, s ennek magassága attól függ, hogy milyen terepen használják. A deszka dereka, középső része viseli a terhek legnagyobb részét, ez a deszka legsérülékenyebb része. A hátsó rész kialakítása hasonló az orréhoz, hiszen a freestyle ugrásokból gyakran érkeznek úgy a deszkarajongók, hogy gyakorlatilag hátrafelé csúsznak. A deszka éle akadályozza meg hogy jeges pályán kisodródjunk. Élnek nevezzük a board alsó felületének szélén végigfutó fém részt. Fontos része a deszkának még a híd, mely testsúlyunkat hivatott az egész deszka hosszára elosztani, hiszen ha túl magas a híd akkor bizonytalanul állhatunk a snowboardunkon, vagy ellenkező esetben nehezebb navigálnunk a deszkát. A futófelület hossza határozza meg a deszka stabilitását, s ezt a hosszt az orr és a hátsó rész talajhoz érintkező pontjainak távolsága határozza meg. Meg szokták még adni a hódeszka teljes élhosszát, de ennél fontosabb adat a szélesség, melyet három helyen szoktak mérni (orr-derék-hátsó rész). A szélesebb deszkák stabilabbak, a keskenyebb deszkákkal könnyebb az élváltás. Az oldalív sugara határozza meg, hogy a deszka mekkora íven tud megfordulni.

A deszka felső rétege védi az alsóbb részeket, így az általában üvegszövet, gyanta és festék keveréke. A felső szövetet gyakran kevlárszálas erősítéssel készítik. A mag anyaga általában valamilyen könnyű anyagból, jó minőségű fából vagy műanyag habból, míg az alsó szövet nagy szakítószilárdságú anyagból kell készüljön. A talp érintkezik a hóval, így fontos a kis súrlódás elérése, melyet egy kemény polietilén réteggel érnek el.

A snowboard fontos része a kötés, melyet a két stílusnak (az alpesi és a szabadstílus) megfelelően különböztetünk meg, de mindkét kötésnél az oldhatatlanság alapvető követelmény.

Kemény kötés: Itt a sícipőhöz hasonló bakancsot fémcsatok rögzítik a deszkához. Minél jobban tudunk snowboardozni, annál keményebb kötést kell választanunk. Ez a kötés az alpesi stílushoz való.

Puha kötés: a freeriderek egy hótaposó csizma szerű cipőt viselnek, melyet pántokkal rögzítenek a deszkához.

Szívesen segítenénk a snowboardozás rejtelmeinek elsajátításában így az interneten keresztül, de arra sajnos nincs lehetőség, így célszerű egy oktató segítségét kérni, aki néhány nap alatt bizonyára segít elsajátítanunk a snowboardozás rejtelmeit.

Még egy fontos adalék, mely mind a sízés mind a snowboardozás alapköve. Már ősszel kezdjük el az edzést, hogy testünk megfelelő formába jöjjön az izmokat megterhelő síelésre, hiszen egész téli szabadságunkat tönkre teheti egy jól sikerült izomhúzódás vagy rándulás. Bemelegíteni se felejtsünk el minden reggel a csúszások előtt!

 

 

Hozzászólások