Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Szaküzletek, síszervízek, kölcsönzők

Néhány jó tanács síruházatunkkal kapcsolatban

2011-02-10 17:44:00

A kezdő (rutintalan) sízők gyakran rosszul választják meg sízéshez viselt ruházatukat, ezért előfordul, hogy hidegebb időben fáznak, míg a napos lejtőkön melegük van. A következőkben néhány jótanáccsal szolgálunk.

Itt a hármas szabály a megfelelő, vagyis alsóruházat, szigetelő pulóver és védőruha. Ha ezeket a rétegeket viseljük és ráadásul jól választjuk meg akkor hőérzetünk egész nap megfelelő lesz, nem fogunk sem fázni és nem lesz melegünk sem, hiszen az időjárás melegedésével egy réteg levehető, és akár vissza is vehetjük ha fázunk.

 

Az alsóruházat közvetlenül érintkezik bőrünkkel, tehát jól kell megválasztanunk minőségét és fazonját. A legfontosabb tanács, hogy alsóruházatnak sose válasszunk pamut holmit, hiszen a pamut teljesen felszívja az izzadságot, és a nedves pamut alsónemű elveszti szigetelőképessége legnagyobb részét. Legjobb szintetikus anyagú hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú alsót (jégeralsó) és szintén szintetikus bugyit/alsónadrágot választanunk. Természetesen a minőségre figyeljünk oda, hiszen a bőrünkkel közvetlenül érintkezik, s így egész nap viseljük, tehát ha kidörzsöli bőrünket az kényelmetlen lesz. Még egy fontos dolog, az alsóruházat testhez simuló legyen! Zokni ügyben vagy a jól bevált meleg gyapjú zoknit válasszuk, vagy pedig szintetikus anyagút vásároljunk. Érdemes kifejezetten sízoknit venni, ez általában varrás nélküli, térdzokni (így a sícipő szára fölött végződik, s elpárologtatja a nedvességet). Legjobb ha egy közepes vastagságú zoknit választunk, a nagyon vastag kényelmetlen és meleg lehet, a vékonyból kettőt felvenni pedig szintén rossz választás. A sípályán nem szexisnek kell lenni, hanem okosan felöltözöttnek, így a jégeralsó fölé húzd a zoknit.

 

Szigetelő réteg

 

Egy fontos alapszabály létezik. Ha műszálas az alsóneműd, akkor a többi rétegnek is annak kell lenni, a gyapjúpulcsi alá pedig gyapjú alsó dukál (már aki szereti a szúrkálást). Ez a réteg látja el a meleg benntartásának feladatát. A testhőmérsékletet a 2-3 könnyű póló/pulcsi le- és felvételével szabályozhatjuk. A sípályákon sál viselése veszélyes, ezért célszerű garbót viselni. Hátizsákunkban csere ruha elhelyezése jó ötlet lehet, persze több kilós zsák cipelése nem célszerű.

 

Végül a védőréteg

 

E réteg véd minket a zord, gonosz elemektől. A jól megválasztott dzseki és nadrág lepergeti a hó nedvességét és jól véd a szél ellen is, viszont az izzadságot hagyja kipárologni. Kezdőknél fontos a vízállóság! A bélelt kabátok jó melegek, viszont a bélés és a külső réteg között az izzadság lecsapódik. Bélelt kabát vásárlása esetén nézzük meg, hogy legyen a karok alatt vagy a dzseki hátán zipzár (a szellőztetés céljából) és hófogó (ez meggátolja elesésnél a hó dzseki belsejébe jutását). A nadrágnak is melegnek, vízhatlannak és lélegzőnek kell lennie, hosszú alsó mellé sínadrág vagy vízálló béleletlen shell-nadrág a legjobb. Farmerünk sízésnél jobb ha otthon marad, hiszen hidegre jól megkeményedik, merevedik, nem célszerű. A sínadrág magasított dereka melegen tartja a derekat és meggátolja a hó bejutását a nadrágba. Általában térdben és bokában megerősítetik őket, a hófogó itt is elengedhetetlen kellék. Ja, a cipőbe ne tűrjük bele a nadrágot, és ügyeljünk rá, hogy a hófogó is cipőn kívülre kerüljön.

 

A mai modern síkabátokban már van mobiltartó/mp3 tartó, melyek zsinórját a külön e célra varrt bújtatókban dughatjuk el.

 

Ruházatunk megvan, már csak a sífelszerelés hiányzik. Mit tegyünk? Vásároljunk egyet? Vagy kölcsönözzünk? Itthon? Külföldi sípályánál? Rengeteg kérdés merülhet fel bennünk, ezekre próbálunk meg válaszolni. Itt.

 

 

Hozzászólások