Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Szaküzletek, síszervízek, kölcsönzők

Olyan bizonytalan vagyok ! Kölcsönözzek? Vagy Ne?

2011-02-10 17:46:00

Egy kis segítség, hogy kölcsönözzük-e a sífelszerelésünket, és ha igen hol. Itthon, vagy a külföldi sípályán?

 

Ruházatunk megvan, már csak a sífelszerelés hiányzik. Mit tegyünk? Vásároljunk egyet? Vagy kölcsönözzünk? Itthon? Külföldi sípályánál? Rengeteg kérdés merülhet fel bennünk, ezekre próbálunk meg válaszolni.

Régi, örökölt sílécek veszélyesek lehetnek és hátráltathatják a tanulást, tehát azok sorsa sajnos valamelyik aukciós oldal. A síkölcsönzés egyik legfontosabb pozitívuma, hogy a kölcsönző üzemeltetője jól karban tartja áruját, azokat megújítja és segítséget nyújt a kiválasztásnál.

A síkölcsönzés nem csak a kezdőknek lehet jó megoldás, hanem azoknak a profi tudással rendelkező sízőknek is, akik szeretnék évről évre kipróbálni a legújabb csúcsmodelleket. A kezdőknek nagyon fontos, hogy a tanulásra legalkalmasabb lécekkel kezdjenek sízni tanulni, s tudásuk fejlődésével váltsanak komolyabb, gyorsabb lécekre. Érdemes a hazai lankásabb pályákon síoktató segítségével sízni tanulni, hiszen egy rosszul berögzült mozdulat korrigálása nagyon sok munkával jár. A síoktató (vagy a pályánál lévő kölcsönző munkatársa) segít kiválasztani a tudásunknak, magasságunknak megfelelő felszerelést.

Kinek éri meg bérelni?

Elsősorban azoknak, akik nem jutnak el síelni egy évben legalább kétszer. Akik ezt megengedhetik maguknak, azoknak érdemes saját felszerelést vásárolni, hiszen a felszerelést nem egy szezonra vásároljuk. Növésben lévő gyermekeinknek érdemes kihasználni a síkölcsönzés adta lehetőséget, hiszen ők egy év alatt annyit nőhetnek, hogy az előző évi felszerelést ajándékozhatjuk ismerőseinknek. A kölcsönzést a sízők még egy rétegének ajánlhatjuk, azoknak, akik szeretik kipróbálni az újdonságokat, szeretnek véleményt alkotni a favorizált márkák sajátosságairól.

Célszerű egy hazai kölcsönzőben utazás előtt kiválasztani a felszerelést, hiszen a sípályákon a kölcsönzőben előfordulhat, hogy sorba kell állnunk, nem jut elég idő az alapos próbára nem csak azért mert sokan vannak, hanem esetleg a saját türelmetlenségünk miatt is, hiszen szeretnénk minél előbb csúszni a csillogó havon. A hazai kölcsönzés mellett még egy érv szól: itthon olcsóbban bérelhetünk felszerelést, mint külföldön. Az itthoni kölcsönzőkben általában 2000-4000 Ft/nap árért juthatunk kölcsönfelszereléshez, s ha véletlenül csoportosan bérelünk kedvezményt is kaphatunk. A hazai kölcsönzés 20-50 %- kal olcsóbb mint a külföldi pálya melletti kölcsönzés, de ha hozzáadjuk a tetőbox bérlését, ez a különbség csökken. A hazai kölcsönzésnél viszont nagyon fontos, hogy szánjunk időt a választásra, hiszen később nem lesz alkalmunk visszavinni és kicserélni a kényelmetlen sícipőt. (A kötés kioldó erejének beállításához kéretik a valós testsúly adatokat megadni, később sok problémától kímélhetjük meg magunkat.) Még egy fontos figyelmeztetés. Az itthon jól kiválasztott kölcsönzőnek érdemes időben jelezni, hogy mikor szeretnénk síelni menni, hogy nehogy kénytelenek legyünk egy 2-3 éves sífelszereléssel útnak indulni.

A sípályánál való kölcsönzésnek is vannak előnyei. Például ha repülővel megyünk, nem kell a felszerelésünkért aggódni, de ha kocsival megyünk és nincs saját tetőboxunk, akkor ennek kölcsönzési díját is megspórolhatjuk, nem kell a szállítással bajlódni. Másrészt előfordul, hogy a sícipőről csak a használat közben derül ki, hogy nem kényelmes, akkor pedig nem szaladhatunk haza, hogy kicseréljük, míg a pálya melletti kölcsönzők általában díjmentesen cserélik. Kezdőknél előny lehet, hogy azonnal kicserélhetjük a nem megfelelő felszerelést, de egy jól megválasztott, képzett, felkészült hazai kölcsönző legnagyobb valószínűséggel a tökéletes felszerelést fogja számunkra ajánlani.

Hozzászólások