Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Szaküzletek, síszervízek, kölcsönzők

Készülődés a szezonra

2009-10-13 15:17:00

Rövidesen kezdődik a síszezon, egyre több magyar indul útnak a szezonnyitó, besíző túrákra. A szezonra való felkészülés első elemeként gondoljuk végig az alábbiakat:

A sízés legfontosabb felszerelése maga a síléc. A klasszikus elvek szerint szervizbe kellett volna vinnünk az előző szezon végén, ahol kijavítják a talp sérüléseit, és egy vastag vaxréteggel megvédik a további sebektől. Kioldják és átvizsgálják a kötéseket. Ezek azok a munkák, amelyeket kevesen végeztetnek

el, pedig ettől egyszerűbbé válna életük a szezon első sítúrája előtt. Így nem az utolsó pillanatban kellene szervízbe vinni a lécet. Természetesen ezt az átvizsgálást a síelés helyszínén is el lehet végeztetni, de magasabb áron, mint itthon.

A síbottal nincs ilyen karbantartási gond, kivéve, ha a gyermek kinőtte azt. Erre áthidaló megoldás a drágább teleszkópos síbot vásárlása, amit két mozdulattal a gyerek magasságához igazíthatunk.

Ha az előző szezonban gond nélkül használtuk a sícipőnket nincs más tennivalónk, mint egy rövid ellenőrzés, amikor megnézzük a csatok állapotát. Nagyobb a probléma akkor, ha a cipőnk nyomta a bütykünket vagy esetleges csontkinövésünket. A sícipők anatómiai standardra készülnek, ahol egy reprezentatív felmérés alapján alakítják ki például a külső és belső bokacsont helyét, a cipő elejének szélességét, a rüszt magasságát. Ma már ezeknek megváltoztatására többféle mód adódik az egyszerű sarokemelő beragasztásától a sícipő meleg átalakításáig. Szólhatnánk még a sítudásunk fejlődésével megváltozó „követelményről”, azaz megfelelő tudáshoz megfelelő keménységű (keménységi index) sícipőt illene választanunk. Érdemes tudni azt is, hogy a sícipők sem örök életűek. A belső cipő a használattól elvékonyodik, kipuhul, így nem tartja úgy a lábunkat, mint új korában. Probléma lehet még, különösen hölgyeknél, a fázékonyság. Ma már a technika fejlődése erre is különféle megoldásokat ajánl. Léteznek akkumulátoros cipőmelegítők, és a gyártók a női cipőket melegebb béléssel gyártják. Nem mindegy tehát, hogy egy hölgy férfi vagy női cipőt vesz fel. A gyárak a belső cipő hátsó, vádli felöli kialakításánál a fiziológiás különbségeket is figyelembe veszik.

Érdemes néhány gondolatot szánni a további kiegészítőkre is. Gyerekeknél és fázósabb kezű hölgyeknél inkább ajánlott az egyujjas kesztyű, mivel ezek sokkal melegebbek – igaz, a fogás kissé nehezebb ezekkel, mint az ötujjassal.

Kora téli és év eleji sízéseknél fokozottabban gondoljunk a hidegre, és ennek megfelelően válasszunk sísapkát. Januári-februári síelésünknél jó szolgálatot tehet a maszk, amely egy hószemüveggel kombinálva komoly védelmet ad az arc teljes felületének.

Itt kell szólnunk a száj és az orr védelméről is. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne használjuk vizes vagy hidratálókrémet, mert ezek a fagyást segíthetik elő. Izzadékonyabbak vagy a hagyományos sapkát nehezebben tűrők részére a gyártók olyan sapkákat fejlesztettek ki, amelyeknél a homlokot takaró rész a legvastagabb, és feljebb egyre vékonyodó rétegek teszik lehetővé a fejtető szellőzését (lásd sífutósapkák).

Külön téma a síszemüveg. Ma már egyértelmű, hogy a látáskorrekcióra  szorulóknak szemüveggel együtt viselhető hószemüvegre van szükségük.

A síszemüvegeknél létezik már dioptriás lencse is. A jól látók se kockáztassanak egy ún. sportszemüveggel, mert az esetleges hóviharban, hóesésben ezek használata erősen csökkenti vagy lehetetlenné teszi a síelést. Félmegoldás

az ún. gleccserszemüveg vagy panorámaszemüveg, amely jobban védi a szemet. Biztos, ami biztos, hátizsákunkban a szezon eleji síeléseknél mindig legyen ott a hószemüveg – lehetőleg kemény tokban, ha nem akarjuk, hogy az ülőszékes liftben hátradőlve összelapítsuk. Ma már szinte minden hószemüveg duplafalú de a párásodás elkerülése végett nem árt, ha van nálunk egy pici flakon, ún. Fog-spray, amely biztos védelmet nyújt a párásodás ellen.

Alapvetôen fontos a réteges öltözködés: aláöltözet, polár, szélálló külső.  Fontosak az aláöltözetek, mert használatukkal a testünkkel érintkező legbelső réteg soha nem lehet vizes, csak így nincs hidegérzetünk. A polár adja a  meleget. Azok a jók, amelyek lehetőleg elöl cipzárasak, és maximum ún. 200-as vastagságúak. Normál esetben a külső réteg szerepe a szél elleni védelem.

Erre ma már többféle rendszer létezik, s ezeknek a tulajdonságoknak a jelzőit a kabáton feltüntetik (windstop, windblock, stb.). Ezek a ruházatok vagy  anyagukban eleve impregnáltak, vagy mi magunk esőállóvá tehetjük őket  valamelyik speciális spray-vel.

Fontos még a zokni kiválasztása, amelynél a magasabb ár ellenére ragaszkodjunk a kifejezetten e célra készült termékekhez. A variációk

száma itt is végtelen (különböző százalékú gyapjútartalom). Fontos, hogy a zokni térdig érjen, és mindig csak egyet viseljünk a sícipőben. Snowboard esetén ugyanazok a fontos kritériumok, amelyeket már említettünk a sízésnél, és  figyelemmel kell lennünk a gyártók által a deszkásoknak kifejlesztett felszerelésekre (gerincvédő, könyökvédő, csuklóvédő protektorok, bütykös kesztyű stb.).

Síeléskor és snowboardozáskor mindig hordjunk sisakot! Nem kell figyelni a barátok esetleges élcelődésére, a sisak szó szerint életet menthet. Természetesen kicsit változnak a dolgok a sífutó- felszerelések esetében, tekintettel arra, hogy a sífutás egy folyamatos mozgás, ahol kezünk-lábunk

dolgozik. Ugyanígy megmarad az aláöltözés, de a felsőruházat vékonyabb. Igaz ez a kesztyűre, a sapkára, a zoknira is. Magyarországon sajnálatos módon még nem terjedtek el az ún. Cruiser sílécek. Ezek háromféle hosszúságban készülnek. Szélesebbek a hagyományos sífutóléceknél, s így alkalmasabbak a taposott  sípályán kívüli sportolásra. Sífutásunk stílusához (korcsolyázó vagy klasszikus) kell megválasztanunk a cipőnket is, és ugyanígy eltérő a bot is. A túrázásnál

elengedhetetlen kiegészítőnk a kamásli.

A tél közeledtével minden sportbarátnak azt javasoljuk: ha problémája van, forduljon a kis szervizekhez, ahol mindenre található megoldás.

Hozzászólások