Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Szaküzletek, síszervízek, kölcsönzők

Lényeges méretek

2009-10-26 19:50:00

Manapság nem könnyű megkülönböztetni a sílécek hosszát a méretétől.

Pedig a jó méretkiválasztás kell ahhoz, hogy céljainknak megfelelő lécet vásároljunk. A sík tulajdonságait számos paraméter határozza meg.

A könnyebb megértés kedvéért a méret és a hossz különbözőségét leírva a következő hasonlatot tudnám említeni. Mindenkinek van egy bizonyos mérete, melyet kabátvásárlás esetén közöl az eladóval. A kabátok hossza viszont attól függ, hogy milyen jellegű, milyen célra használatos a ruhadarab.

Számtalan példa van a nagyméretű, ám rövid és a kisméretű, de hosszabb síre. A lécek esetében is a felhasználási területhez kell modellt választani, és el kell fogadni annak hosszúságát. Az emberek többsége a rádiusz bűvöletében élve, jóformán csak azt szem előtt tartva választ magának sít, pedig nagyon fontos szempont annak eldöntése, hogy carvingolásra, vagy klasszikus sízésre akarjuk használni a lécet. Vegyük sorra a lényeges és a sízésünket befolyásoló paramétereket.

Az első és legfontosabb tulajdonság, ami a lécet alapvetően jellemzi, a szerkezete és a gyártási technológiája. A jó minőségű, tartós és a súlyosabb sérülések esetén is javítható sík rétegelt, épített technológiával készülnek. Ebben nagy szerepe van a kézimunkának, ezért természetesen ezek a lécek a közepes, illetve a magasabb árkategóriákba tartoznak. A beépített anyagok tulajdonsága és sorrendisége határozza meg a sík keménységét. Az igazi élményt a puha, porzó havon ún. lágy, „kenhető” léccel kaphatjuk meg. Természetesen a pálya keményedésével arányban a sínek is keményebbnek kellene lennie. Ez teoretikus vágy, ezért általában olyan lécet választunk, amely a gyakran látogatott területeken használatos. A gyárak mindenki igényének kielégítésére törekednek, ezért célirányosan többféle feladatra készítenek síket. Példának hoznám fel a szlalomlécet. Ezeket speciálisan carvingolásra, a régebben gyártott „fun-carve-ok” helyett is készítik. Jellemzőjük a rendkívül agresszív geometria, amely a keskeny lécközéptől intenzíven szélesedik a csőr és a sarok felé. Az ilyen lécek sarkai nem lekerekítettek, így ívfogás esetén nehezebbé teszik a saroknyomást, a térdcsavarást, ezért a hagyományos sízéshez nem ajánlatosak. Az all round lécek általános használatra valók a nagyközönség számára. A szélesebb síközép adta nagyobb fordulási sugárral lehetővé teszik a többféle stílus alkalmazását. Természetesen ezek hossza valamivel nagyobb, mint az előbb említetteké. Az óriásműlesikló léc vonalvezetése a legalkalmasabb a jól síző amatőröknek, hiszen ez áll a legközelebb az általános, hétköznapi síeléshez. Ezeken kívül a gyárak kínálatában szerepelnek még a különféle felületű mélyhósík, az akrobatikus mutatványokra alkalmas lécek, stb., de ezek nem jellemzőek a magyar piac igényeire. Ebből következik: nem lehet úgy sít választani, hogy az eladóval csak egy cm-ben kifejezett hosszt közlünk, míg a lécre és a sízésre vonatkozó egyéb paramétereket nem beszéljük meg vele. Persze van lehetőség a sí hosszának meghatározására, de akkor el kell tudnunk fogadni az ahhoz a hosszhoz rendelt tulajdonságokat is.

Most pedig térjünk rá a nagy népszerűségnek örvendő rádiuszra, ami egy geometriai fogalom, és itt a sí élének meghosszabbításakor keletkezett kör sugarát jelenti. Ez egy alapállás, amelyre a gyár a lécet elkészítette, de a gyakorlatban soha nem annyi. A rádiusz használat közben szűkül annak függvényében, hogy a síző milyen mértékben állítja élére a sít és tapossa ki annak hídját. Ezért önmagában ennek a meghatározása is ugyanolyan szakszerűtlen, mint a sí hosszáé addig, amíg nem ismerünk más tulajdonságokat.

Itt jön az összefüggés a keménység, a hossz és a valós használat közbeni rádiusz között. A nagyközönség általában a rövidebb típusokat keresi, pedig a lécet többnyire nem arra használják, amire azok készültek, nevezetesen a carvingolásra. Ezért a síválasztáskor és a tanácskéréskor célszerű a  lehetőségekhez képest jól meghatározni a tudásszintet. Ehhez kevés azt mondani, hogy „lejöttem a feketén”, hiszen senki nem marad fent… Ennél bővebb felvilágosításra van szükség a síző részéről. Azok, akiknek stílusára és tudásszintjére jellemző a saroknyomás és ezzel a sí oldalirányú elcsúsztatása, ne kérjenek szűk rádiuszú, rövid lécet. Ezen eszközök geometriája olyan agresszív és a sí sarka oly’ nagymértékben nyílik szét, hogy élére állítva megakadályozza az oldalirányú csúsztatást, így a szórakozásból szenvedés lesz.

A síelők zöme az információhiány miatt nem igazodik el a sok adat között, így nem tud választani megfelelő felszerelést. Ezért célszerű olyan szaküzletekben vásárolni, melyek felkészültsége és árukínálata lehetővé teszi a minden igényt kielégítő termék kiválasztását.

Hozzászólások