Legnépszerűbb síterepek

Havas sportok

Szaküzletek, síszervízek, kölcsönzők

Milyen a jó felszerelés?

2009-10-21 11:28:00

A deszka…

Első lépésként ajánlott a deszka kiválasztása, amely egyben a snowboardstílus meghatározását is jelenti. Alpin/race: ideális választás azoknak, akik a pályán belüli snowboardozást és a sebességet részesítik előnyben. Ezek a deszkák hosszabbak, keményebbek, keskenyebbek, és csak az orruk van felhajlítva, hátul csapott a kialakításuk.

Freecarve: a race deszkák komfortosabb változata. Szélesebb kialakításúak, valamint a hátuk enyhén felhajlított, hogy biztosítsák a hátrafelé haladás lehetőségét.

Freeride: a freestyle snowboardok ezen csoportjába tartozó deszkák igazán pályán kívül „érzik” otthon magukat. Felületük viszonylag nagy, könnyedén felúsznak a szűzhóra; hosszabbak, szélesebbek társaiknál.

All terrain: freestyle deszka azoknak, akik egy minden hó- és terepviszonyhoz alkalmazkodó lapot szeretnének maguknak. Közepes keménységgel, átlagos hosszal és szélességgel készülnek.

Freestyle: vérbeli freestyle manőverekhez készültek. Többnyire keményebbek, kicsit rövidebbek és keskenyebbek társaiknál, szimmetrikus az orr és a farok kiképzése.

A deszka hosszának kiválasztásánál a boardos magassága és testtömege a meghatározó. Általánosságban elmondható, hogy a deszkának a szegycsont és az áll közé kell érnie, illetve nehezebb testsúlyhoz hosszabb lapot válasszunk. A rövidebb deszkák fordulékonyabbak, a hosszabbak stabilabbak. A stílus is összefüggésben van a méretválasztással.

Agresszív stílushoz inkább hosszú, laza, puha stílushoz rövidebb deszka ajánlott. A lap szélessége a bakancs elhelyezkedése miatt lényeges.

A legfontosabb befolyásoló tényező a láb, illetve a cipő mérete és a kötés. A megfelelő erőkifejtés érdekében a bakancsnak közel kell lennie a deszka éléhez, azonban nem nyúlhat túl rajta, mert ha beleér a hóba, jelentősen megnehezíti a

snowboardozást. Freestyle deszkáknál 42-es lábméretig a 24 cm széles vagy annál keskenyebb, 43-as méret felett pedig 25–26 cm széles lapot érdemes választani. További fontos tényező a deszka hajlékonysága. Puha snowboardot válasszunk, ha könnyen kezelhető, kényelmes lapot szeretnénk.

A kemény deszkák ellenben jobban kapaszkodnak a hóban, dinamikus élváltást és kanyarodást tesznek lehetővé.

A bakancs…

A freestyle stílusban puha, míg az alpinban kemény bakancsot használunk.

Típustól függetlenül a belső rész a kényelemért, a külső a merevségért felel. A piacon különböző keménységű „puha” cipőket találunk. Vannak kimondottan puhák, amelyek a szűzhavazásnál adják a tökéletes megoldást a technikához, és vannak kifejezetten kemény „puha” cipők, amelyek az ugrás előtt és az érkezésnél biztosítják a megfelelő kivitelezést. A snowboardos kemény cipőknél lényeges szempont a bakancs szárának be- és kifelé való dönthetősége (canting). Fontos funkció a szár előre- és hátradőlésének a szabályozása, amit gyakran kombinálnak a gyártók a járásfunkcióval.

Lényeges, hogy a bakancs egyes típusaihoz csak kompatibilis kötés használható.

A kötés…

A kötésekből a bakancsokhoz hasonlóan puha és kemény (alpin) alaptípus létezik. Maga a kötés állítható méretű, elöl vagy hátul csatos szerkezet, ami a cipőt abszolút szilárdan rögzíti. Az új modellek már mind elöl csatosak vagy belépős szisztémájúak (step in, rugós megoldás, nem kell kézzel bajlódni, stb.). Ezeknél a modelleknél a döntő hangsúly a snowboardból eredő erők tökéletes, veszteség nélküli átvitelére helyeződik. A puha kötés formailag és funkcionálisan is különbözik a kemény kötéstől. A hátsó magas sarokmerevítő

(Achilles-ínnál) és a 2–3 pánt adja a lehetőséget a flexibilis, de könnyen kezelhető szabad stílusú mozgáshoz. A kötés csak az úgynevezett puha bakanccsal használható. Itt a csat-zár jelleggel szemben lazább, rugalmasabb megoldást kínál a pántokkal összefogott lábtartó, ami szükséges, ha a több méteres ugrásokra és a mélyhavas deszkázásra gondolunk. A step in (belépős) rendszerű megoldások itt is nagyon közkedveltek.

Hozzászólások